Kosten sanering Coevorder drugsgronden kunnen oplopen tot 1 miljoen

De grond onder de drugslabs in Dalen (op deze foto) en Stieltjeskanaal is zwaar verontreinigd. Foto: Politie Drenthe

De gemeente Coevorden doet onderzoek naar de vervuiling van de grond onder de twee opgerolde drugslabs in Dalen en Stieltjeskanaal. Als de grond inderdaad zwaar verontreinigd blijkt te zijn, kunnen de saneringskosten oplopen tot in totaal ruim een miljoen euro. Die rekening wordt dan naar de overtreders gestuurd.

Het vooronderzoek zelf kost de gemeente 60.000 euro.

Amfetamine

Vorig jaar, op 12 september, werd er aan de Eldijk in Dalen een drugslab in een leegstaande boerderij opgerold. Er werden ketels met grondstoffen voor de productie van amfetamine gevonden. Als de bodem inderdaad vol blijkt te zitten met drugsafval of -resten, dan gaat het schoonmaken of afvoeren ervan veel geld kosten. Hetzelfde geldt voor een perceel aan het Stieltjeskanaal, waar de politie op 5 januari van dit jaar een drugslab aantrof. Ook dat lab werd gebruikt voor de productie van amfetamine (speed).

"Het saneren van deze gronden kan niet door ieder schoonmaakbedrijf gedaan worden", geeft de woordvoerder van de gemeente aan. "Daarom gaat zoiets in de kosten lopen. Voor de omgeving is er geen gevaar, maar als je ermee gaat werken of het op gaat ruimen, kan dat gevaarlijk zijn."

Rekening naar overtreders

De gemeente verwacht dat de saneringskosten voor het ene pand tussen de 400.000 en 600.000 euro liggen, en voor het andere tussen de 300.000 en 500.000 euro. In het ergste geval lopen die kosten dus op tot 1,1 miljoen euro. Toch komt dat niet op rekening van de gemeente, "De kosten van deze saneringen zullen verhaald worden op de overtreders", schrijft de gemeente. "Er zijn inmiddels stappen gezet om tot beslaglegging te komen."

Dit is een artikel van