Hommeles rond verkeersoverlast Noordbarge houdt aan: rechtszaak en 'discriminatie'

Wijkvoorzitter Onno te Nuyl bij de Scheperstraat, achter hem het voormalige Terra-terrein. Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Noordbarge en de vrees voor verkeersleed: het is een thema dat volop speelt in de Emmer wijk. Een nieuwbouwplan op de plek van een voormalige school, verkeersoverlast bij vrijeschool De Stroeten en de herinrichting van de Ermerweg. Drie gevallen die leiden tot zorgen of ergernis bij inwoners. Plaatselijk Belang-voorzitter Onno te Nuyl spreekt maandagavond de gemeenteraad toe over het Terra-plan.

Een groep inwoners heeft daarnaast bij de rechtbank aangeklopt om een parkeerverbod bij de vrije school af te dwingen.

Afgelopen mei werd aan de bel getrokken na de presentatie van het woningbouwplan aan de Noordbargerstraat. Op het voormalig terrein van het Terra College willen ontwikkelaars Peter van Dijk en Bemog twaalf vrijstaande woningen bouwen. Een plan dat op goedkeuring van de buurt kan rekenen, alleen wordt de ontsluiting via de Scheperstraat als minder gelukkig beschouwd.

Daardoor komt meer verkeer door het dorp, wat leidt tot meer drukte en mogelijk grotere onveiligheid, zo wordt gevreesd. De voormalige toegangsweg naar de school wordt als een meer geschikte kandidaat gezien door Plaatselijk Belang Noordbarge. Hiervoor zou het verkeersplan op de schop moeten.

Geen verkeersonderzoek

Volgens Te Nuyl zijn er drie zienswijzen ingediend vanwege de gekozen ontsluiting. Volgens hem heeft er helemaal geen verkeersonderzoek plaatsgevonden. "Niet naar de belasting van de Scheperstraat, die verbreed moet worden. Niet naar de veiligheid of belasting van de omgeving. Verwijzen naar een onderzoek dat nooit heeft plaatsgevonden is toch een vreemde werkwijze."

Er volgde een gesprek met wethouders René van der Weide en Jisse Otter. Volgens Te Nuyl zou Otter hebben gezegd dat Plaatselijk Belang de toekomstige inwoners 'discrimineerde, omdat wij ze een mooie toegang tot hun nieuwe wijk onthielden'. Te Nuyl beschouwt dit als de ultieme penalty om hen de mond te snoeren.

Toegangsweg oude school

"Op dat soort momenten en met dit soort uitlatingen slaat een wethouder iedere vorm van overleg dood", aldus Te Nuyl. "Het heeft ons verbaasd dat de projectontwikkelaar eerder bereidheid toonde mee te willen denken over de ontsluiting." De voorkeur gaat uit naar de eerder genoemde toegangsweg, waar sowieso een doorgang voor fietsverkeer is bedacht. Op die manier komen de nieuwe wijkbewoners sneller uit bij de Ermerweg, de wijk uit.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Verkeer Noordbarge - Jacob Habing

Niet alleen bij de Scheperstraat, ook over de Stroetenweg zijn gemeente en inwoners het tot nu toe niet eens. Al sinds vorig jaar pogen omwonenden de gemeente te bewegen tot het instellen van eenrichtingsverkeer in de straat in combinatie met een parkeerverbod. Doorn in het oog de verkeersdrukte en het wildparkeren rondom de vrijeschool De Stroeten.

Het aantal leerlingen is in de afgelopen jaren verdubbeld en dat veroorzaakt chaotische taferelen bij het halen en brengen van leerlingen. De gemeente zag lange tijd geen reden om daar iets aan te veranderen. Omwonenden deden hun beklag bij de onafhankelijke bezwarencommissie. Die oordeelde het niet nemen van maatregelen 'ondeugdelijk.'

Hoger beroep

Op het gemeentehuis denken ze er inmiddels anders over, want eenrichtingsverkeer is ingevoerd. Volgens Jacob Habing, woordvoerder namens de omwonenden, is dat een stap in de goede richting. Maar nog niet voldoende. "Na het oordeel van de commissie besloot de gemeente geen parkeerverbod in te stellen."

Wel zou ze in gesprek gaan met de school om te kijken of hun parkeerterrein kan worden vergroot. De omwonenden willen sowieso dat de gemeente die laatste, in hun ogen cruciale stap zet. "Daarom hebben wij in augustus een hoger beroep aangetekend bij de rechtbank tegen het genomen besluit. Enkel eenrichtingsverkeer biedt in onze ogen te weinig soelaas."

Nationale Ombudsman

Habing is ook woordvoerder in het geval van de Ermerweg. Een groep omwonenden ziet graag dat de gemeente een nieuw verkeersbesluit neemt voor deze straat. In 2020 werd deze straat heringericht om hardrijders te temperen en de verkeersveiligheid te vergroten. Volgens omwonenden is daar weinig sprake van. Inmiddels loopt er via de Nationale Ombudsman een gesprek met zowel de gemeente als de politie over de weg, aldus Habing.

Dit is een artikel van