Robuuste eik in Odoorn genomineerd voor Boom van het Jaar

Nichon Katoele is activiteitenbegeleider bij Treant en heeft de boom aangemeld voor de verkiezing. Foto: RTV Drenthe / Tom Meijers

Een robuuste oude eik op het terrein van zorgcentrum De Paasbergen in Odoorn dingt dit najaar mee in de Boom van het Jaar-verkiezing van het SBNL Natuurfonds. En daar zijn ze bij het zorgcentrum maar wat trots op.

"Ik vind hem geweldig", zegt bewoonster Jannie Brouwer-Ubels, die in een huisje woont met uitzicht op de boom. "Alle jaargetijden vind ik hem mooi. Nu ook weer met al die eikels eraan." Ook amateurhistoricus Marchinus Elting geniet van de imposante en ietwat verscholen verschijning op de zorglocatie: "Heel veel mensen weten geloof ik niet dat deze prachtige eik hier staat. Hij staat natuurlijk een beetje weggestopt."

Mooiste boom van Drenthe

De boom in Odoorn is geselecteerd uit 82 aanmeldingen. Uit iedere provincie is één boom genomineerd. "Dat die boom bij ons in de tuin staat, daar ben ik wel trots op", vertelt activiteitenbegeleidster Nichon Katoele met een brede glimlach.

Zij organiseert veel activiteiten rondom de boom en is degene geweest die de boom heeft opgegeven "Ik kwam er via sociale media achter dat deze verkiezing bestond. Toen ben ik in de pen geklommen en zodoende hebben we de boom opgegeven. Twee weken geleden kreeg ik een telefoontje dat het de mooiste boom van Drenthe was geworden."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Amateurhistoricus Marchinus Elting is trots op de boom
Amateurhistoricus Marchinus Elting is trots op de boom. Foto: RTV Drenthe / Tom Meijers

Elting woont al vijftig jaar in Odoorn en vindt de boom een van de pareltjes van zijn dorp. "Ik hoop dan ook dat de boom heel veel bekendheid krijgt en dat mensen hier naartoe komen om ervan te genieten." Ook Katoele hoopt daarop: "We hebben de koffie altijd klaarstaan en ons terrein is gewoon openbaar terrein, dus vrij toegankelijk."

Een eikje

Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de stemmen. Van 5 september tot en met 17 oktober kan gestemd wordenvia de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2022. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2023.

Op dit moment staat de 'Paasbergeneik' op plek vijf in de tussenstand. Wordt de boom van Drenthe ook de boom van Nederland? Dat moet - na al deze aandacht - een eikje worden.

Dit is een artikel van