Geen bussen in Emmen door staking, toch mensen op het station

Een enkele reizigers hopen dat de bus rijdt. Foto: RTV Drenthe/Tom Meijers

Wie vandaag met het streekvervoer wil reizen moet op zoek naar een alternatief. Een groot deel van de buschauffeurs in Drenthe, Overijssel, Groningen en Friesland staken vandaag voor een beter cao. Ondanks de staking waren er vanochtend toch een aantal mensen te vinden bij het busstation van Emmen, zij stonden voor niks te wachten.

De stakingen van vandaag zijn onderdeel van de estafette-stakingen bij zowel de NS als het streekvervoer van afgelopen weken. “We leggen het werk neer, omdat we het niet eens zijn met het cao voorstel dat is gedaan”, verklaart buschauffeur en FNV-lid Dirk Visser. De medewerkers leggen het werk neer vanwege de werkdruk en het loon. “We hebben een loonsverhoging gehad van 2,8 procent, maar met de huidige inflatie is dat niks.”

Enkele bus

Een enkele buschauffeur stapte vandaag wel in zijn bus, de meesten van hen zijn CNV-leden. De vakbond, met zo’n dertienduizend leden in het streekvervoer ging in maart al akkoord met de vernieuwde cao. “Dat is een klein beetje tegen het zere been van de andere chauffeurs. Wij vinden dat de vakbonden het samen ook eens moeten zijn”, zegt Visser.

Hij is een van de vele chauffeurs in Emmen die vandaag het werk neerlegt. Bij de busstalling in de stad verzamelden vanochtend meerdere chauffeurs om zich aan te melden voor de staking. Bij het gebouw is een partytent neergezet. “Inschrijven voor de staking is belangrijk”, vindt Visser. “We willen er ook een duidelijk statement mee afgeven.”

“Deze staking had niet nodig moeten zijn”, zegt buschauffeur Martijn Mulder tegen RTV Drenthe. Maar de onvrede onder zijn collega’s is zo groot dat het niet anders kon. “We willen er meer geld bij. De afgelopen jaren hebben we bijna niks gehad.”

Werkdruk

Een andere belangrijke reden voor de stakingen is de werkdruk. “Gisteren reed ik een rit van Scheemda naar Winschoten. Je hebt daar een minuut op de passagiers uit te laden, nieuwe passagiers toe te laten en vervolgens te vertrekken”, schetst Mulder de werksituatie. “Na een rit van twee uur wil je ook wel even naar het toilet, maar als je dat doet vertrek je dus te laat.”

Streekvervoer geschrapt

Daarnaast is het uitknijpen van het streekvervoer een doorn in het oog van de chauffeurs. De afgelopen jaren wordt er volgens hen flink gesneden in het aantal stads- en streeklijnen die er in de regio’s rijden. “Dat zie je nu in Emmen met het verdwijnen van stadslijn één en twee”, zegt Visser.

Dat vindt Mulder ergens niet verassend. “Vlak voor de stadslijn rijdt er over een deel van de route al een streeklijn. Vind je het vreemd dat er weinig mensen in de stadsbus zitten”, vraagt hij zich hardop af. Toch is het verdwijnen van de lijn voor Visser wel een probleem. “Er zijn wel mensen die er gebruik van maken, die niet direct langs de route van de streeklijn wonen. Voor hen is het een verlies.”

Meer op de planning

Voor beide FNV-leden is de stakingsdag geslaagd als de gesprekken over het cao weer worden hervat. “Dat de actiebereidheid groot is, is al een heel groot pluspunt”, zegt Visser. “Maar het doel is natuurlijk dat er weer over ons loon wordt gepraat.” Als dat niet gebeurd sluit hij verdere stakingen niet uit. “De werkomstandigheden moeten beter en dat willen we laten zien.”

Op vrijdag 16 september staat een landelijke staking gepland. Dan rijden er waarschijnlijk nergens streekbussen of regionale treinen.