Lieke Streutker en Eline Rabbers twijfelden geen moment toen ze een auto in het water zagen rijden: ze sprongen er meteen achteraan om de automobiliste te redden. “Ik weet nog steeds niet hoe het precies gebeurd is”, zegt bestuurster Jessica van Riet. “Ik ben in ieder geval heel blij met de meiden en wat ze voor me hebben gedaan.” Vandaag kregen beide vrouwen een erepenning.
Het is één uur op zaterdag 16 april 2022 als de hulpdiensten een melding krijgen van een auto te water. “Ik kreeg een black-out en toen ik wakker werd lag ik in het water”, herinnert van Riet zich het moment nog. Hoe ze vanaf de 80-weg tussen Nieuw-Amsterdam en Schoonebeek te water raakte weet ze niet. “Ik ben vooral blij dat ik geen anderen heb geraakt.”
Eenmaal in het water maakt ze haar gordel los en lukt het om het raam open te doen. “Bij mijn poging om er uit te klimmen zat mijn voet vast achter het stuur. Toen raakte ik volledig in paniek.” Gelukkig blijkt hulp al onderweg. De 25-jarige Lieke Streutker zag de auto te water gaan en sprong er achteraan. “Alles ging op de automatische piloot”, legt ze uit. “Ik denk dat ik niet eens echt nadacht, ik wilde gewoon helpen.”
Ook de Emmense Eline Rabbers zag het gebeuren. “Ik zag veel water opspatten en toen ineens die auto. Ik riep meteen tegen mijn broertje dat hij de auto aan de kant moest zetten.” Met z’n tweeën hielpen ze Van Riet uit de auto en naar de kant. “Pas op dat moment realiseer je je hoe koud het water is en dat het ook fout had kunnen gaan”, zegt Rabbers. “Maar we waren vooral heel blij dat het goed is afgelopen.”
De twee vrouwen kregen in het gemeentehuis van Emmen een zilveren erepenning voor hun heldendaad. “Je moet spaarzaam zijn met het woord held, maar als je iemands leven red is dat woord meer dan op zijn plaats”, zegt Henk Leegte. Namens de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD) kregen de heldinnen de erepenning.
Tekst gaat verder onder afbeelding
“Een zilveren, een van de hoogst haalbare oorkondes”, legt Leegte uit. “Het ging om een situatie onder moeilijke omstandigheden, dat moet je belonen.” Een oorkonde krijgen is geen makkelijke procedure. Er moet een melding worden gedaan van de redding en die wordt vervolgens beoordeeld. “Dit was meer dan duidelijk een heldendaad.”
De vrouwen zijn blij dat ze de erepenning hebben gekregen. “Het is toch een mooie blijk van waardering”, vindt Rabbers. “Al denk je daar om zo’n moment helemaal niet over na. Je probeert dan alleen maar te doen wat goed is.”
Het was een emotioneel weerzien in het gemeentehuis. “Ik ben hen heel dankbaar voor wat ze op dat moment voor me gedaan hebben”, zegt Van Riet. Al vond ze het wel lastig om aanwezig te zijn. “Het was een heel heftig ongeluk, ook omdat ik niet weet wat er gebeurd is.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Ze hield geen verwondingen over aan het ongeluk, waarvan tot de dag van vandaag niet duidelijk is hoe het kon gebeuren. “Geen enkel onderzoek heeft uit kunnen sluiten waarom ik een black-out kreeg.”
Voor haar redders was het makkelijker om het ongeluk een plekje te geven. “Voor mij vooral omdat het goed is afgelopen”, zegt Rabbers. “Dat maakt het makkelijker.” De Groningse was de eerste weken heel alert op alles wat er gebeurde. “Ik lette echt heel erg op wat er om me heen gebeurde”, vertelt ze. “Dat is nu gelukkig voorbij.”