Vanmorgen vroeg vond er een wel heel bijzonder transport plaats: een originele mortier van Bommen Berend maakte zijn weg van Dwingeloo naar Coevorden.
Het oude wapentuig krijgt namelijk een plekje in het museum van Coevorden. Het Drentse Landschap heeft het in permanente bruikleen gegeven.
"De mortier komt uit de 17e eeuw, de Gouden Eeuw", vertelt Jermo Tappel van stichting Het Drentse Landschap. "Hoogstwaarschijnlijk zijn ze hier in Dwingeloo terecht gekomen via de aftocht van Bommen Berend in 1672, het rampjaar. Hoe ze hier op Landgoed Oldengaerde terecht zijn gekomen weten we niet." Er is nog een tweede mortier, die gaat waarschijnlijk naar het Drents Museum in Assen.
De kans is groot dat de mortieren gebruikt zijn voor het beleg van de stad Coevorden. "En wellicht ook voor de stad Groningen", voegt Tappel toe.
"Het is natuurlijk een fantastisch verhaal, de originele mortier van Bommen Berend", zegt Rik Klaucke enthousiast, directeur van het Stedelijk museum Coevorden. Maar hoe fantastisch het ook klinkt, het is echt het origineel: "Ik moest nog even voelen, kijken, en ruiken, maar het is inderdaad de echte", vertelt Klaucke. Er zijn namelijk ook twee afgietsels gemaakt door Het Drentse Landschap.
Een mortier is een wapen dat gebruikt wordt om projectielen op troepen of steden af te vuren. De desbetreffende mortier is niet de eerste de beste: het is een Coehoorn-mortier. "Dat is een geavanceerde mortier die een nieuw soort van beschieten van troepen mogelijk maakte. Deze mortier stond op een onderstel waardoor je verder of hoger die troepen in kon schieten," legt Klaucke uit. De mortier is vernoemd naar Menno van Coehoorn, de architect van de vestingstad Coevorden.
"Qua timing kan het natuurlijk niet beter", zegt Klaucke verguld. De huidige tentoonstelling van het Stedelijk museum heet namelijk "De Helden van Coevorden" en gaat over de mannen die Coevorden hebben bevrijd: Meijndert van der Thijnen en Carl Rabenhaupt. Op 8 oktober opent een nieuwe tentoonstelling getiteld 'De Vesting Herovert: driehonderdvijftig jaar ontzet van Coevorden'. Die zal over het ontzet zelf gaan, maar ook over de viering die elke vijftig jaar heeft plaatsgevonden.
Ook Bommen Berend zelf komt aan bod in de nieuwe tentoonstelling. "Wie is dat nou eigenlijk? Daar zullen we ook aandacht aan besteden", aldus Klaucke.