Valthe viert terugkomst Valtherschans met feestelijke opening

Foto: RTV Drenthe / Edwin van Stenis

Aanstaande zaterdag is de officïële opening van de Valtherschans in Valthe. Een deel van het oorspronkelijke historische verdedigingswerk is dan weer zichtbaar in het landschap aan weerszijden van de Valtherdijk.

Plaatselijk Belang Valthe maakte zich al jaren sterk om de Valtherschans weer op zijn plek te laten herrijzen. Zaterdag wordt het geduld en al het werk beloond met de feestelijke opening door burgemeester Jan Seton.

Jan Seton: “Iets meer dan 600 jaar nadat de schans werd gebouwd, herhalen we zaterdag een stukje geschiedenis met de opening van de Valtherschans. Een bijzondere gedachte dat op deze plek de bisschop van Münster, in de volksmond Bommen Berend in 1672 onverrichterzake moest omkeren. De schans had zijn dienst bewezen. Het dorp is ook nu nog niet klaar en grijpt de terugkomst van de schans aan om ook een lesprogramma te ontwikkelen en ter plaatse toeristen mee te nemen in de historische waarde van dit gebied. En daar zal vast en zeker ook het authentieke kanon dat tijdens het archeologisch onderzoek werd gevonden, een bijdrage aan gaan leveren. Ik ben trots dat wij met ondersteuning vanuit de gemeente en de provincie Drenthe dit inwonerinitiatief mogelijk hebben kunnen maken.”

Oorsprong van de Valtherschans

De Valtherschans werd omstreeks 1621 gebouwd langs de Valtherdijk en maakte deel uit van de noordoostelijke verdedigingslinie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Nadat het noorden in 1594 geheel in handen was gevallen van de Staten-Generaal, werden er plannen gemaakt om dit gebied te verdedigen. Hierbij werd gebruik gemaakt van het Boertangemoeras, aan de oostkant dat bij Coevorden aansloot bij de drassige gebieden die zich uitstrekten tot aan de Zuiderzee. De grensgebieden werden versterkt met een reeks schansen en vestingwerken. Waaronder de Valtherschans, een redoute bestaande uit een eenvoudig vierkant verdedigingswerk met uitspringende hoek.