Het water staat ze aan de lippen: het bestuur van openluchtzwembad Barger-Compascuum vreest voor de toekomst. De stijgende energie- en waterkosten begint een hoofdpijndossier te worden. Daarom willen ze meer geld van de gemeente.
“Het kost steeds meer geld om het bad open te houden”, zegt bestuurslid Paul Oost van Stichting openluchtzwembad Emmer-Compascuum. “We leveren elk jaar iets in. Net zolang tot we moeten sluiten”, vreest de 75-jarige Emmenaar. Sinds eind jaren 90 zijn de buitenzwembaden in de gemeente Emmen geprivatiseerd. De baden in Erica, Nieuw-Weerdingen en Emmer-Compascuum en Weiteveen moeten zelf de broek ophouden. Een kleine bijdrage van de gemeente moet ze daarin helpen, maar dat is niet meer genoeg vinden ze in Emmer-Compascuum.
“Sinds we subsidie krijgen is die altijd hetzelfde gebleven, maar de kosten stijgen al tijden.” Het begon met dertigduizend gulden, tegenwoordig krijgt het zwembad veertienduizend euro. “Het is een schijntje vergeleken met andere subsidies”, vindt het bestuur.
Daarom stuurden ze een brandbrief naar de gemeente. Het betoog moet de problemen nog maar eens duidelijk maken. “Er gebeurt gewoon weinig, terwijl de problemen al langer bekend zijn.” De stijgende prijzen zijn al een een tijdje een probleem en de reden erachter snapt het bestuur volledig. “Maar dat neemt de gevolgen voor ons niet weg.”
Een snikhete zomer met meerdere hittegolven en veel zonuren: kortom een prachtige zwemzomer. Maar dat neemt de zorgen om de toekomst niet weg. “Dat denken veel mensen. Het is druk geweest dus je hebt een buffer opgebouwd, maar zo werkt het helaas niet.”
De kosten om het water te verwarmen, de inflatie die doorspeelt in de uitgaven, onderhoudt. De problemen stapelen zich op in Emmer-Compascuum. En niet alleen daar. Ook de zwembaden in Nieuw-Weerdinge, Weiteveen en Erica hebben te maken met kostenstijging. “We zijn niet de enige sector die het lastig heeft. Dat beseffen we heel goed”, legt Oost uit. “Toch vinden we dat de gemeente moet kijken naar de subsidie. Ten minste, als ze onze sector belangrijk vinden.”
Niet alleen de stijgende prijzen zijn een steeds groter probleem voor de zwembaden, ook het tekort aan vrijwilligers begint ze parten te spelen. “Vrijwilligers die al jaren bij ons rondlopen worden ouder en er is weinig aanwas”, zegt Oost. Zelf is hij vijfenzeventig en doet hij steeds minder fysiek zwaar werk voor het zwembad. “Het kan
Die jonge vrijwilligers blijven ook minder lang werken dan vrijwilligers een paar jaar terug. “Dat kan je ze ook niet kwalijk nemen, overal zoeken ze werknemers”, aldus het bestuurslid. Toch baalt hij er flink van. “Het is echt krap om de roosters rond te krijgen.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Dat merken ze bij zwembad De Wiekslag ook. “We hebben voor dit seizoen een oproep gedaan voor extra badmeesters”, zegt voorzitter Freddy Swieters. “Daar hebben gelukkig mensen op gereageerd.” Gelukkig, omdat hij zonder handjes de deur waarschijnlijk vaker dicht had moeten houden. “De zomer was geweldig qua drukte, maar de keerzijde is dat je dan meer personeel nodig hebt. En dat is er niet.” Het geld om meer mensen aan te nemen is er niet.
“We herkennen de financiële problemen bij de andere baden wel”, zegt Swieters. De kosten om water te verwarmen hebben ze niet, omdat ze geen verwarmd bad hebben, maar niet alleen energie kost meer. “Materialen zijn ook een stuk duurder.” Ze hebben de nodige dingen aangepakt rond het zwembad. “Alles is opnieuw gekit, er zijn nieuwe douches, dat kost allemaal veel meer geld dan een tijdje terug.”
De buitenbaden doen nu elk jaar een beroep op het knelpuntenpotje van de gemeente. Dat is het potje waarmee de gemeente achterstallig onderhoud bij bijvoorbeeld de zwembaden uit kan voeren. Vorig jaar ging het om bijna anderhalve ton. “Daarvan hebben wij het ketelhok op kunnen knappen”, zegt Oost. Ook werd er een lekkage in Erica gedicht en is de omvormer van de zonnepanelen in De Wiekslag vervangen. “Maar het zijn allemaal eenmalige uitgaven. Het zet weinig zoden aan de dijk”, vindt de bestuurder.
Vaste exta subsidie zou de zwembaden al behoorlijk uit de brand helpen, vinden dus meerdere besturen. Op Erica hebben ze iets minder zorgen. “Vooraf was er vrees voor de hoge gasprijzen, daarom zijn we een week later opengegaan”, vertelt voorzitter Fre Jongsma tegen Dagblad van het Noorden. “Door het warme weer en de zonneboilers hebben we nu geen klagen.”
Toch zijn ze ook daar niet zorgeloos. “Vorig jaar was een waardeloos seizoen, als dat nog een keer gebeurt komen we in grote problemen.” Volgens Paul Oost is het tekenend dat alle baden bijna kopje onder gaan. “De gemeente moet ons echt ademruimte gaan geven”, vindt hij. “Of aangeven dat we geen prioriteit zijn. Dan kunnen wij kiezen of we de sleutel inleveren."