Van Gogh als inspiratie voor grote expositie in het Rensenpark

Een van de foto's die het Rensenpark siert. Foto: ZO!34

“Dit is toch geweldig.” Ina Bloemendal loopt vol trots tussen de grote foto’s door die in het Rensenpark staan opgesteld. “Niet alleen ik, ook onze leden zijn heel blij”, zegt de voorzitter van FotoFun Emmen, een vereniging voor fotografen in Emmen. Ze vieren hun tienjarig bestaan met een grote expositie met drieëndertig foto’s.

Tien jaar geleden ontstond de vereniging nadat de werkgroep Amateur Fotografie werd opgeven. Veel van die fotografen wilden door en hebben FotoFun opgericht . “Nu zitten we op zevenenveertig leden”, zegt Bloemendal. Een van de nieuwste leden van de fotoclub staat net als de voorzitter trots om zich heen te kijken. “Ik had nooit verwacht dat ik al zo snel zoiets zou kunnen en mogen maken”, vertelt Peter Soeters, die sinds januari onderdeel is van de groep.

“Fotografie is al jaren mijn hobby, maar had er nooit tijd voor”, verklaart hij. Sinds zijn pensioen heeft hij alle tijd om met de camera op pad te gaan en dat resulteerde in een gigantische foto in het Rensenpark. “Dit is iets waar we met z’n allen trots op zijn.”

Van Gogh als inspiratie

De kunstliefhebbers onder de voorbijgangers is misschien nog iets anders opgevallen aan de foto’s: “Ze zijn allemaal geïnspireerd op een kunstwerk van Van Gogh”, legt Bloemendal uit. De expositie is in het teken van de beroemde schilder, als voorloper op het Van Gogh-jaar, wat volgend jaar plaatsvindt.

“De foto’s hoeven geen één op één replica te zijn van wat hij heeft geschilderd”, legt Bloemendal uit. “De creativiteit van onze fotografen mag er zeker inzitten. Helemaal omdat het een gemêleerde groep is:

Het is niet alleen een mooie etalage voor de fotografen, aan de expositie zat ook een wedstrijdelement vast. “Al onze fotografen mochten een aantal foto’s aanleveren en die zijn door een onafhankelijke jury beoordeeld”, legt de voorzitter uit. “De foto’s die hier hangen zijn door hen uitgekozen.”