Oosterhesselen herdenkt vier 'vergeten' slachtoffers Nederlands-Indië

Plaquette met namen van vier 'vergeten' slachtoffers van tweede Wereldoorlog. Foto: ZO!34 / Ana Ivis

Hans Strick en Geesje Havenga uit Oosterhesselen en Jans Bos en Jacob Euving uit Gees. Drie burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en een slachtoffer van de politionele acties na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Het zijn vier ‘vergeten’ slachtoffers. Vandaag werd een plaquette onthuld met deze vier namen bij het Tweede Wereldoorlog monument in Oosterhesselen.

‘Opdat wij niet vergeten’ staat er op het oorlogsmonument. "Lange tijd wist men niet wat er precies wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië is gebeurd met de militairen of de burgerslachtoffers,” zegt Jan Pier Cleveringa, initiatiefnemer. "Met deze plaquette willen we deze mensen een plek geven in voormalig gemeente Oosterhesselen."

(Tekst gaat verder na video.)

'Geen aandacht voor slachtoffers uit Nederlands-Indië'

Waarom zijn deze vier inwoners van voormalig gemeente Oosterhesselen 'vergeten'? Pas vanaf 1988 worden gevallen militairen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht en sinds 2012 is het herdenken van de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië een officiële Nationale Herdenkingsdag. Voor die tijd was daar geen aandacht voor in Nederland en wist men er te weinig vanaf volgens de initiatiefnemer.

"Hetzelfde geldt eigenlijk nog steeds voor de burgerslachtoffers die toen zijn gevallen en voor de slachtoffers die zijn gevallen toen de Indonesische staat werd gevormd," vertelt Cleveringa. "De strijd om onafhankelijkheid in Indonesië is meteen na de Tweede Wereldoorlog begonnen en ook daar zijn veel slachtoffers gevallen. Pas de laatste jaren begint daar aandacht voor te komen en is men aan het nadenken hoe zij daar mee om moeten gaan."

Familie

De initiatiefnemers hebben voor de herdenking gezocht naar nabestaanden. Van elk slachtoffer is familie naar Oosterhesselen gekomen om bloemen te leggen bij de nieuwe plaquette. “Sommige families wisten niet dat hun oom of tante in een Jappenkamp was omgekomen of had meegevochten in Nederlands-Indië”, vertelt Lesschen.

Van de familie Strick zijn twee zoons van de molenaarszoon naar Oosterhesselen gekomen. Joop Strick (85 jaar) en Hein Strick (90 jaar) hebben als kind de Jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd, in tegenstelling tot hun vader.

Joop is geëmotioneerd en vertelt dat hij zijn vader niet goed kan herinneren ‘ik was tenslotte maar zes jaar oud toen hij overleed’. Hein mag de plaquette onthullen en de tranen rollen over zijn wangen. “Het doet me enorm veel dat ik dit nog mag meemaken”, aldus de oudste zoon.

Nationale Indië Herdenking

De initiatiefnemers hebben expres gekozen voor de datum vijftien augustus voor de onthulling van de plaquette. “Normaal gesproken herdenken wij de oorlogsslachtoffers op 4 mei”, licht Cleveringa toe. “Maar op deze manier kunnen we deze slachtoffers die zijn gevallen in Nederlands-Indië extra aandacht geven dit jaar”.

Cleveringa geeft aan dat vandaag een eenmalige herdenking is op vijftien augustus in Oosterhesselen. “Volgend jaar zullen we deze slachtoffers op 4 mei herdenken, gezamenlijk met slachtoffers van oorlogen uit de hele wereld”, aldus de initiatiefnemer.