Waarom beregent de boer op het heetst van de dag zijn gewassen?

Dirk Jan Beuling op het land. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Wie op het platteland woont heeft het zeker gezien, om de zoveel uur gaan de boeren met trekkers onderweg om de haspels te verzetten die het land besproeien met water. Het land moet vochtig worden gehouden nu het zo warm is.

Maar waarom staan die sproeiers overdag aan? Verdampt het water dan niet net zo hard en de bladeren verbranden daar toch van in de felle zon? En hoe gaan de boeren dit doen als het straks bijna veertig graden is?

Verdamping valt mee

“Overdag verdampt er inderdaad meer dan in de nacht,” zegt Dirk Jan Beuling, hij is akkerbouwer en bestuurslid vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland. “Maar de hoeveelheid valt ontzettend mee.“ Volgens de bestuurder gaat het om maximaal één of twee millimeter extra verdamping ten opzichte van het beregenen van het land in de nacht.”

Omdat een akkerbouwer veel land heeft en niet zoveel machines heeft om het land alleen in de nacht te laten besproeien, is de keuze voor een akkerbouwer snel gemaakt volgens Beuling.

“Het is dan het verlies van het water nemen of het risico lopen dat de oogst mislukt of stukken minder is”, legt Beuling uit. “Dan is de kans groot dat aardappelen duur worden. Een frietje dus ook en dat wil niemand.”

Teruglopende aantallen

Het aantal gewassen die beregend moeten worden, loopt terug in augustus. “Dat is ons geluk”, legt Arend Steenbergen uit, regiobestuurder van LTO Noord. “Het graan is bijvoorbeeld al geoogst en de uien zijn uitgegroeid en hoeven alleen nog maar te drogen op het land, anders zou het een kostbare zaak worden.”

Hitte maatregelen

Wat wel klopt volgens Beuling, is het feit dat de bladeren van planten beschadigd raken wanneer er overdag beregend wordt en het erg warm is. “Daar raakt een plant van in de stress,” aldus de akkerbouwer. “Maar dat hebben we zelf ook als het zo warm is. Het verschil is alleen dat wij beschutting kunnen zoeken en een plant kan dat niet.”

Daarom is het volgens Beuling zaak om de grond zo koel en vochtig mogelijk te maken voordat de grote hitte begint. Dan kan de vochtige grond de verkoeling geven die een plant op dat moment nodig heeft, zonder de bladeren te beschadigen.