Met bijna 600 trekkers is Trekkerslep Coevorden het grootste trekkerfestijn van Europa

Trekkerslep Coevorden in Steenwijksmoer. Foto's: ZO!34 / Jan Geerlinks

Op het terrein van Trekkerslep Coevorden staan ronkende trekkers, in alle mogelijke kleuren en maten. Op vijftig meter hoogte hangt een enorme blauw, wit, rode vlag van zeven bij vijf meter.

Het publiek is in grote getale aanwezig in Steenwijksmoer waar het evenement gehouden wordt. Na twee jaar van afwezigheid is het vandaag en morgen, met bijna 600 trekkers uit binnen en buitenland, tijd om te kijken ‘wiens trekker het sterkste is en het grootse’.

“De uitkomsten van het stikstofoverleg van vandaag in Den Haag waren voor de boeren niet constructief, maar dit weekend gaan we er desalniettemin een mooi feest van maken. Het is een goede tegenhanger van de afgelopen maand”, zegt Willem Vossebeld, één van de organisatoren van Trekkerslep Coevorden.

Wat is Trekkerslep?

Het doel van het evenement is dat een trekker een soort vrachtwagenoplegger met ballast zo ver mogelijk sleept. “Er zijn verschillende gewichtsklassen. Hoe meer meters je maakt, hoe zwaarder het wordt”, legt de organisator uit. De baan is maximaal 100 meter lang en de grootte van de trekker bepaalt de gewichtsklasse.

(tekst gaat verder na de foto)

‘Alle leuke dingen beginnen in een café’

De trekkersport is in de jaren zeventig overgewaaid uit Amerika naar Nederland en Vossebeld is er al 34 jaar bij betrokken.

Volgens Vossebeld ging het in eerste instantie puur om landbouw tractoren. “Het is heel simpel ontstaan. De ene boer riep tegen de andere boer in het café ‘dat zijn trekker beter en sterker was’. Alle leuke dingen beginnen in het café”, lacht de organisator.

Sporttrekkers

De meeste mensen die aanwezig zijn op het evenement komen uit de buurt en zijn werkzaam als boer. De grootste trekkers blijken voornamelijk in Drenthe gebruikt te worden, de 18-ton klasse. Zes daarvan gaan het dit weekend tegen elkaar opnemen.

Voor de leek is de sportklasse het meest interessant om te zien denkt Vossebeld. “Dat zijn trekkers die volledig zijn omgebouwd en niet meer gebruikt worden voor landbouw, maar puur voor de trekkersport.”

‘Geen poeha’

Het evenement gaat vanavond door tot half één en morgenvroeg gaat het feest in de ochtend door tot zes uur in de avond. “Er is een band uit de buurt aanwezig, maar we maken er geen festival van met dure bands”, zegt Vossebeld. “We hebben wel grotere bands gehad, maar dat had voor ons geen meerwaarde”.

De mensen die van ver moeten komen, die slapen in de vrachtwagen waar ze de trekkers mee vervoeren. Er zijn ook geen douches of kampeerplekken. Trekkers slepen is de hoofdzaak en er wordt gestreden om de eer. Iedereen krijgt een handdoek en wie verste komt krijgt de grootse handdoek en glaasje bier.