Acht kleurrijke mozaïeken tegels sieren cultuurpad in Schoonoord

Macy en Elina bij de mozaïeken tegel van de brug in Schoonoord. Foto: Ana Ivis / ZO!34

Elina en Macy kijken trots naar de mozaïek tegel vlakbij de brug in Schoonoord. Vijf weken lang hebben acht kinderen van de Blije Handjes Club en acht bewoners van woonzorgcentrum het Ellertsveld samen hard gewerkt aan kleurrijke tegels die een deel van het Coevorder Cultuurpad sieren.

Het nieuwe cultuurpad van gemeente Coevorden is 200 kilometer lang en gaat langs alle dorpen in de gemeente. De 23 dorpen aan de route krijgen deze zomer elk een weekend de kans om zich in de kijker te spelen. Dit weekend is de beurt aan Schoonoord.

Bijzondere culturele plekken

De acht mozaïeken moeten de aandacht vestigen op de bijzondere culturele plekken in het dorp. Op de tegels staan QR-codes die verwijzen naar een website waar informatie te vinden is over deze plekken. De tegels zijn geplaatst langs het pad tussen het openluchtmuseum van Ellert en Brammert en de Papeloze Kerk, een route van ruim acht kilometer.

"Twee jaar geleden wilden we dit eigenlijk al doen, maar toen kwam corona ertussen", vertelt Martha Marjenburgh. Zij is projectleider Cultuurpad in de Kijker Schoonoord. "Maar nu valt het eigenlijk heel goed samen met het culturele jaar van de gemeente Coevorden."

(tekst gaat verder onder de foto)

Jong en oud werkt goed samen

Berry Mertens heeft in Schoonoord de 'Blije Handjes Club' opgericht: een plek waar één keer per maand vijftig schoolkinderen samenkomen om iets leuks te doen samen.

"De samenwerking met de ouderen van het Ellertsveld was nieuw voor ons, maar het is ons enorm goed bevallen", vertelt Berry. "In de toekomst gaan we zeker weer samenwerken."

Mevrouw Verwer, een van de bewoners van het Ellertsveld, kijkt naar de tegel in de stoep waar ze aan heeft gewerkt. "De tegel is veel mooier dan toen we er mee bezig waren", zegt ze met een glimlach. "De kleuren zijn echt heel mooi geworden. Alleen die QR-code is me een raadsel."

Gelukkig zijn daar ook de twee meiden die geholpen hebben met het maken van de tegels, Elina en Macy leggen haar met gemak uit hoe 'je je telefoon daarvoor moet gebruiken'. Wie beter was in het maken van de tegels willen ze niet zeggen. "We waren allemaal even goed", zegt Elina heel tactisch.

Bijzondere evenementen in Schoonoord op 5, 6 en 7 augustus

Speciaal voor dit weekend is een puzzeltocht opgezet waar prijzen mee zijn te winnen. De tocht gaat langs alle culturele plekken in het dorp. Ook is het Brommermuseum geopend, wat zeldzaam is omdat het normaal niet toegankelijk is voor iedereen.