Volop activiteiten voor jongeren in Emmen deze zomer

Jongeren bowlen fanatiek in Emmen. Foto: ZO!34

“Ja! Dat is me nog nooit gelukt”, juicht Jarno (14) nadat hij een Spare gooit met bowlen. Hij is een van de vijftig kinderen die zich heeft aangemeld voor de activiteit voor jongeren in de gemeente. De hele zomer lang worden onder de naam Hittegolf activiteiten georganiseerd voor jongeren in de regio. Niet alleen voor de lol, maar ook om kinderen die anders niks te doen hebben iets aan te bieden. “Zonder dit was ik niet van de bank gekomen”, bekent Jarno.

“Vanavond is de activiteit bowlen, maar we zijn al gaan kanoën en ook creatieve middagen staan nog op de planning”, legt Suzanne Kleine uit. Als jongerencoach is ze aangesloten bij Movements, een project van welzijnsorganisatie Sedna waar jongeren hun talent kunnen ontwikkelen. “Samen met meerdere organisaties hebben we dit jaar weer activiteiten opgezet”, legt Kleine uit. “Het doel is om ook jongeren die dit normaal niet kunnen of eng vinden te bereiken.”

Motivatie

Op een van de acht bowlingbanen wint Melissa ondertussen van de rest van haar groepje. “Ik word wel fanatiek, dus ben blij dat ik van mijn vriend heb gewonnen”, zegt ze met een grote grijns.” Een paar jaar geleden meldde ze zich bij Movements, om meerdere redenen. “Ik wil niet in detail treden, maar ik maak van mezelf weinig contact met andere mensen.” De activiteitenlijst sprak haar aan en was voor haar een motivatie om de deur uit te komen. “Ik vind het lastig om uit mezelf te bepalen wat ik moet doen en heb dit nodig om de deur uit te komen, maar ook om meer sociale contacten op te bouwen.”

Twee banen verderop geeft ook Jarno dit aan. “Ik heb weinig motivatie om dit vanuit mezelf te doen.” Hij had verder geen vakantieplannen deze zomer. “Dat zat er helaas niet in, maar ik wil wel leuke dingen doen.” Jarno en Melissa zijn twee van de vele jongeren bij de activiteiten die anders niet weg waren gegaan.

Veel factoren

Het is voor de organisatie, maar ook voor de gemeente lastig in te schatten hoeveel kinderen in de gemeente niet op vakantie gaan. “Dat hangt van heel veel factoren af”, legt Kleine uit. “Niet alleen gezinnen met weinig geld gaan niet op vakantie, er kunnen ook privé dingen spelen.” Ook de gemeente geeft om die reden aan geen concrete cijfers te kunnen noemen.

Daarnaast zijn de activiteiten niet alleen voor kinderen die verder niets doen deze zomer. “We staan niet met een vragenlijst bij de deur”, lacht Kleine. De organisatie is blij dat er een goede mix is gevonden van jongeren die meedoen. “Alles loopt hier rond. Oud en jong, kinderen die al langer meedoen, maar ook jongeren die pas net hier wonen.”

Nieuw in Emmen

Een van hen is Noura, die de activiteiten aangrijpt als kans om plaatsgenoten te leren kennen. “Ik woon pas drie weken in Emmen”, legt ze in het engels uit. Ze komt uit Syrië en een paar weken terug is ze herenigd met haar moeder, die al een jaar in Emmen is. “Deze activiteiten zorgen dat ik snel mensen leer kennen”, zegt ze. “En het is ook heel leuk.” Het is de tweede keer dat ze bowlt, maar ze is zeker niet slechter dan de Nederlandse kinderen. “Ik sta nu derde”, zegt ze trots.”

Het is voor Noura ook niet de eerste activiteit waar ze aan mee doet deze zomer. Ook met kanoën deed ze enthousiast mee. Daar leerde ze Myrthe kennen. “Mijn ouders hebben nog geen vakantie dus ik ging op zoek naar andere mensen om leuke dingen mee te doen.” Samen met Noura stapte ze enthousiast in kano vorige week. “Het is heel gezellig om dit met andere kinderen te doen”, vindt Myrthe.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De organisatie is er erg blij mee. “Dat er zoveel jongeren aan zouden haken is voor ons echt een bevestiging dat het nodig is”, zegt de jongerenbegeleider. Van tevoren is een flitspeiling gehouden in de gemeente, waarbij jongeren zelf aan konden geven waar ze in de zomer behoefte aan hebben. “Op die manier hebben we van tevoren al veel jongeren geënthousiasmeerd.”

Wel benadrukt ze dat Hittegolf niet alleen is voor jongeren die niet op vakantie kunnen of andere problemen hebben. “Het is echt voor iedereen tussen de twaalf en zevenentwintig. Anders gaan we uitsluiten en dat willen we niet.” De rest van de activiteiten zijn zo goed als volgeboekt. “Iedereen is enthousiast”, glundert Kleine. “We zijn vooral heel blij dat we ook echt de kinderen hebben bereikt die we willen bereiken.”