Dozen vol met kralen en lappen stof met kleurrijke printjes sieren de tafel in de boerderij van de Trans in Emmen. Cliënten zijn druk in de weer met het maken van armbandjes, kettingen of oorbellen. En dat doen ze niet alleen: ze worden geholpen door mensen van Atelier Artisana: een stichting waarbij vrouwen met een migratieachtergrond samenkomen. Een bijzondere samenwerking.
“Ik vind ze heel mooi!”, zegt Anita enthousiast. Ze heeft net van een een klein stukje stof en een knoopsysteem een paar felgekleurde oorbellen gemaakt. “Het zijn mijn favoriete kleuren, rood en oranje”, vertelt ze lachend. Ze is een van de cliënten van de Trans die haar dagbesteding in het atelier van de organisatie heeft. De Trans is een organisatie waar mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding doen. “Het is heel leuk om te doen. Ook vandaag. Omdat zij ons helpen”, wijst ze naar de vijf vrouwen die links van haar zitten.
Een van die vrouwen is Muna, die een paar jaar terug vanuit Syrië naar Nederland is gevlucht. Samen met een aantal andere vrouwen is ze aangesloten bij Artisana, een organisatie die vrouwen met een vluchtelingenachtergrond samen brengt.
“In Syrië maakte ik ook handgemaakte spulletjes”, zegt ze terwijl ze druk in de weer is met het maken van de oorbellen. Hier in Nederland zocht ze ook een plekje om creatief bezig te zijn. “Ik vind het leuk om te doen. Vooral haken vind ik heel leuk. En ik leer hier veel nieuwe mensen kennen.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
En dat is precies de insteek van de stichting, die een half jaar geleden is opgezet door Maartje van Wagenveld. “Ik heb veel ervaring als sociaal werker en heb ook gewerkt bij het COA”, legt ze uit. Vanuit die functies zag ze dat veel vrouwen met een migratie-achtergrond qua intergratie achter het net vangen. “Echt inburgeren is lastig, helemaal als je daar net mee begint.” Ze zag dat er voor mannen vaker een werkplek gecreëerd wordt dan voor vrouwen. “Dat heeft ook te maken met het feit dat veel vrouwen thuis voor de kinderen zorgen.”
De samenwerking die vanochtend gestart is, is belangrijk in het creëren van een plek voor deze vrouwen. “Het is niet alleen het feit dat ze creatief bezig zijn, maar ook het leren van Nederlandse woorden en het meer in contact komen met landgenoten”, zegt Van Wagenveld. Alle vrouwen die onderdeel zijn van haar stichting hebben een verblijfsvergunning.
Niet alleen voor Muna is het een leuke samenwerking, ook de cliënten van de Trans hebben er veel baat bij. “Je ziet ze genieten van het leren kennen van nieuwe mensen”, zegt clientbegeleider Hennie Oosting. Ze zijn allemaal erg geconcentreerd bezig met de tips die de gasten ze hebben gegeven. “Het feit dat je communiceert door te doen maakt het ook een fijne samenwerking.”
Beide organisaties hopen dat vandaag de start is van een verdere samenwerking. “Het zijn beiden groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die wel graag iets bij willen dragen”, zegt Oosting.