Voor het schilderen van een replica van De Nachtwacht kon een groep amateurschilders het voorbeeld van de grote meester Rembrandt nog volgen. Maar voor het volgende project komt het volledig op de eigen creativiteit aan.
Want na het realiseren van een exacte kopie van het beroemde schilderij, wagen de vrijwilligers van De Nachtwacht van Emmen zich aan een nieuw huzarenstukje: het realiseren van een omvangrijk kunstwerk dat de wereldberoemde kunstenaar zelf nooit realiseerde: De legende van Rembrandt.
De Nachtwacht van Emmen voltooide eind 2020 - na bijna 2,5 jaar - een waarheidsgetrouwe kopie van De Nachtwacht, een van de beroemdste kunstwerken ter wereld. De groep van ongeveer 40 vrijwilligers kon voor dit project terecht in de voormalige savannestal in het Rensenpark. Inmiddels is daar opnieuw een flink stuk canvas (4 bij 5,5 meter) gespannen voor het vervolg: De legende van Rembrandt.
Het werk is zowel een eerbetoon als een verbeelding van de grote schilder in de nadagen van zijn leven. Erg florissant zag dat er overigens niet meer uit, aldus artistiek leider Geert Joling. "De laatste jaren van Rembrandt waren een puinhoop. Zijn vrouw Saskia is dan al geruime tijd overleden en hij houdt er een losbandig leven op na."
De kunstenaar smijt met geld en scharrelt er lustig op los. Rembrandt maakt het zelfs zo bont dat hij wordt verbannen uit de kerk. Joling: "Een ramp, want Rembrandt vreest dat hij hierdoor zijn Saskia in het hiernamaals nooit meer zal weerzien."
Het verhaal ging dat de kunstenaar als eerherstel dacht aan het creëren van een groots meesterwerk. Een schilderij waarin al zijn bekende doeken worden aangehaald. Maar voordat hij ook maar een penseel op het canvas heeft kunnen plaatsen, overlijdt hij.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Het startschot voor de werkzaamheden aan het doek klonk zes weken geleden. Foto: RTV Drenthe / Rien Kort
Hoeveel waarheid er exact aan dit verhaal moet worden gehecht, durft Joling niet te zeggen. Een geweldig vertrekpunt voor een schilderij is het wel, meent hij.
'Het dilemma van Rembrandt' krijgt dan ook de hoofdrol op het te maken schilderij, waarvan de werkzaamheden ongeveer zes weken geleden zijn begonnen. "Op het doek bevindt Rembrandt zich in een kerk, waar hij tegenover een tribunaal zijn kerkelijke uitbanning aanvecht." Het is de bedoeling dat rondom hem zijn familieleden en geliefden worden afgebeeld.
Aan de rechterzijde bevindt zich het publiek, dat mogelijk zal bestaan uit figuren die al eens op andere werken van Rembrandt staan afgebeeld. Wellicht duikt Frans Banninck Coqc uit De Nachtwacht of het Joodse Bruidje straks op. Het doek moet ook verwijzen naar Emmen. "De ramen in dit werk zijn hetzelfde als die van de Grote Kerk van Emmen."
Wellicht krijgen bekende Emmenaren een plekje op het doek. "Misschien dat je straks burgemeester Eric van Oosterhout tussen de toeschouwers aantreft", vult projectleider Fokke Wester aan.
Het doek is niet gebonden aan historische correctheid, dus qua fantasie kunnen de makers alle kanten op. Aan de andere kant kan er, zoals bij De Nachtwacht, geen voorbeeld gevolgd worden. Wester: "Ja, we zijn een compleet nieuwe weg ingeslagen. We gaan echt een stap verder door nu in zijn schoenen te stappen."
Het is de bedoeling dat het doek begin 2025 is voltooid. Tijdens de werkzaamheden is de savannestal opengesteld voor publiek dat de vorderingen wil volgen.
Wat er na de realisatie met het doek gaat gebeuren, is nog niet bekend. Joling: "Wie weet krijgen we nog een telefoontje van het Rijksmuseum."