Van Gogh leeft voort in beleeftuin op bijzonder plekje

Irma Finke is hard aan het werk in de beleeftuin. Foto: ZO!34

De meest kleurrijke bloemen, eetbare planten en vanaf volgend jaar ook een aantal fruitbomen: het grasveld tegenover de kerk in Schoonebeek is omgetoverd tot een bio-diverse beleeftuin. “We willen er een beleeftuin van maken voor het hele dorp”, zegt initiatiefnemer Bert Finke. Het is aangelegd voor het aankomende Van-Gogh jaar, op een bijzonder plekje.

“Zie je die vier paaltjes rondom de tuin staan”, zegt Finke als hij naar de kleine verroeste paaltjes wijst. “Dat zijn de hoeken van de oude kerk die hier heeft gestaan.” Het kerkje, die in 1951 is afgebroken, is terug te vinden op een schilderij van Vincent van Gogh. “Het is de perfecte plek voor deze beleeftuin”, legt Finke uit. “Alleen al omdat het niks meer was dan een leeg stuk gras.”

De tuin moest wel aan een aantal eisen voldoen:

De tuin moet meer zijn dan een aantal bij elkaar geplante bloemen. “Het is een tuin voor en door de Schoonebeker”, legt Finke uit. De tuin is aangelegd door enthousiaste vrijwilligers, maar ook door mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. “De bloemen zijn gestekt door cliënten van Cosis bijvoorbeeld.”

Honderden zonnebloemen

Wat in een Van Gogh-tuin niet kan ontbreken is de zonnebloem. Meteen rechts in de tuin staan ze nu nog tot kniehoogte op te komen. “Je herkent het nu misschien nog niet als zonnebloem, maar volgend jaar bloeien ze hier in verschillende kleuren”, zegt Irma Finke. Als vrijwilligster houdt zij de tuin bij. De achthonderd zonnebloemen zijn geplaatst door cliënten van Cosis. “Ze vonden het echt geweldig”, glimlacht Finke. “Het is een andere dagbesteding dan ze normaal hebben.”

Zelf is Finke ook vaak in de tuin te vinden. “Voor mij is in de tuin werken écht tot rust komen”, zegt ze. “Het liefst zonder handschoenen, maar gewoon met je handen in de modder.” Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers geeft ze de planten water, haalt ze het onkruid weg en houdt ze een oogje in het zeil. “Het mooie aan dit project vind ik dat je het met zoveel verschillende groepen doet.”

Voor iedereen

Ondanks het vele werk is de tuin nog lang niet af. “Volgend jaar is het echte Van Gogh jaar en dan moet deze plek ook helemaal af zijn”, legt de initiatiefnemer uit. De zonnebloemen moeten dan in volle bloei zijn, maar ook de nieuwe picknicktafel en een aantal fietsenrekken moeten de plek compleet maken.

“We willen er vooral voor zorgen dat hier voor iedereen iets te doen is”, legt Finke uit. Gisteravond zijn er een aantal houten bloembakken opgebouwd. De bakken staan hoger van de grond, zodat ook mensen die in een rolstoel zitten kunnen tuinieren. “We vinden het nu al een mooie tuin, maar het project is echt geslaagd als iedereen hier graag komt.”