'Rensenpark Deelt' moet dé deelplek van Emmen worden

De initiatiefnemers van Rensenpark Deelt. Foto: Rensenpark Deelt

Een uitleenpunt voor picknickkleden voor parkbezoekers of het lenen van gereedschap: als het aan omwonenden van het Rensenpark ligt wordt de voormalige dierentuin straks de hotspot om te delen in Emmen. Een handvol omwonenden kwam met het initiatief, de plannen worden steeds concreter.

Het moet een combi gaan worden tussen zelf repareren en de verbindende factor zijn tussen andere instanties, zoals Toolbox en Facet. “Veel dingen kunnen we zelf”, zegt Linda Meijer. Daarbij denkt ze, samen met de groep aan een repaircafé in het gebouw waar onder andere Toolbox gevestigd is.

Het plan is een uitleenpunt van gereedschap en het aanbieden van een klussendienst. “In de wijk wonen genoeg mensen die dat kunnen en leuk vinden.” De initiatiefnemers werken samen met Facet, 4GreenSupport en Natuur-en Milieufederatie Drenthe. “De pilot Drenthe Deelt loopt al een tijdje”, legt Meijer uit.

Enquête

Drenthe Deelt gaat om initiatieven vanuit overheden, ondernemers en inwoners met als doel een zo circulair mogelijke economie te realiseren. “Dat houdt in dat dingen worden gedeeld, gerepareerd of hergebruikt. Alles om consumptie te verminderen.”

Onder omwonenden van het Rensenpark is een enquête uitgezet om te peilen waar mensen behoefte aan hebben. “Daar zijn veel verschillende antwoorden uitgekomen.” Veruit de meesten geven aan baat te hebben bij een gereedschapuitgifte en een repair café. Maar ook een uitleenpunt voor spullen aan parkbezoekers, zoals picknickkleden en een pluktuin zijn veel voorkomende antwoorden.

Centrale plek

“Daarom zijn we ook bezig met het uitzetten van plannen voor zo’n pluktuin in samenwerking met GroeiGrond.” Op die plek kunnen buurtbewoners met een hobby voor tuinieren ook samenkomen in de voormalige dierentuin. “Het moet ook een sociale plek worden”, zegt Meijer.

Er zijn in het park al de nodige deelactiviteiten te vinden. Zo heb je de minibibliotheek bij de ingang staan en overbodige kleding en spullen kunnen bij Kimmie’s weggeefbox terecht. “Het zou mooi zijn als we dat soort services uit kunnen breiden naar een algemene service plek”, vindt omwonende Ali Zingstra. “Wat ons betreft wordt het Rensenpark de deelhotspot van Emmen.