De buslijnen door Angelso en Emmerhout komen volgend jaar te vervallen, blijkt uit de conceptdienstregeling van OV-bureau Groningen Drenthe. Het verdwijnen van de routes zijn onderdeel van bezuinigingen, van totaal 3.9 miljoen euro. Voor reizigers zijn er alternatieven, al kan de vervoermaatschappij niet voorkomen dat reizen voor sommige mensen lastiger wordt.
“We snappen dat dit vervelend is, maar we moeten wat”, legt woordvoerder Jorne Bonte van OV-bureau Groningen Drenthe uit. “We hebben gekeken naar de lijnen waarbij zo min mogelijk mensen hinder ondervinden van het verdwijnen van bussen.
Op dit moment maken zo’n tweehonderd reizigers per dag gebruik van de stadslijnen, waarvan er honderdvijventwintig instappen op een halte in de wijk, waar de streeklijn niet langskomt. In het weekend gaat het om ongeveer vijftig mensen. “Dat zijn relatief weinig passagiers voor een buslijn. Daarnaast is voor bijna al deze mensen een alternatief dichtbij”, aldus Bonte.
De bussen zaten vooral vol met studenten. “Dat is een groep die relatief makkelijk naar een alternatief kan”, legt Bonte uit. “Voor hen is een stukje lopen of fietsen vaak geen probleem.” 54 procent van de passagiers zijn studenten, 9 procent zit op de lagere- of middelbare school, 4 procent zijn ouderen en 32 procent is overig. “De cijfers zijn gebaseerd op ov-chipkaart gebruik, van de papieren tickets hebben we geen overzicht”, nuanceert de woordvoerder.
Hoever de passagiers om moeten reizen ligt aan de plek waar ze in de wijken wonen. “Dat hangt echt af van de looptijd naar de streekbus. Deze is ook net iets langer onderweg naar bijvoorbeeld het station.” De keuze om deze lijnen te laten verdwijnen had vooral te maken met de alternatieve routes. De streeklijnen gaan namelijk al door deze wijken. “Passagiers moeten nu tussen de honderd en zevenhonderd meter verder lopen om bij de bus te komen.”
De buslijn zoals deze nu nog loopt:
Bron: OV-bureau Groningen-Drenthe
Ook inwoners van de Rietlanden Bargeres moeten vanaf december goed naar de dienstregeling gaan kijken. Op zondagavond stoppen de bussen een uur eerder met rijden. “Dat gaat om nog geen handvol mensen”, aldus Bonte. De vervoerder bespaart er wel zesduizend euro mee.
Tegenover de nadelen, staan ook voordelen. Zo gaan de streeklijnen frequenter rijden, één keer per half uur. “Mensen moeten dus verder lopen naar de bus, maar die bus gaat wel vaker.” Ook rijden er vaker bussen naar de dorpen. “Mensen in de stad gaan iets meer hinder ondervinden, maar voor de dorpen wordt het beter.”
Wijkvereniging Emmerhout baalt van het verdwijnen van de bus, maar snapt de keuze wel. “Je ziet dat daar relatief weinig mensen inzitten”, zegt Wytse Bouma, voorzitter van wijkvereniging Emmerhout. “De streeklijn is wat ons betreft een prima alternatief, zeker als die vaker gaat rijden.” Wel benadrukt hij dat het verdwijnen van een aantal opstap-plekken vooral voor de mensen aan de rand van de wijk een probleem kan worden. “Zij moeten het meest ver lopen voor de alternatieve route.”
Zo begripvol als Bouma is zijn ze in Angelslo zeker niet. “We balen hier gigantisch van”, laat Jan de Boer weten. Hij is voorzitter van het wijkcentrum Angelslo en de wijk laat het er niet bij zitten. “Wij gaan zeker nog een reactie naar het bureau sturen, we laten het er niet bij zitten.” OV-bureau benadrukt dat het om een conceptregeling gaat, waar tot 24 augustus op gereageerd kan worden. “We nemen alle reacties door en kijken waar nodig naar aanpassingen”, aldus Bonte. Op 9 september wordt er definitief over de dienstregeling besloten.