Van Klazienaveen tot Paris Fashion Week: "Ik wil overal mooi haar maken."

Nicole Poede aan het werk in Parijs. Foto: Nicole

Milaan, Dubai, Parijs, je kan het zo gek niet bedenken of Nicole Poede is er geweest. De kapster uit Klazienaveen doet mee aan wedstrijden en evenementen over de hele wereld. “Veel mensen denken dat ik altijd op vakantie ben, maar het is keihard werken.” Een van haar grootste prestaties is de Paris Fashion Week.

Het is ook allemaal niet zo glamoureus als de meeste mensen denken. “Achter de schermen bij grote evenementen is echt door buffelen”, vertelt ze. Geen grote afterparty’s of grote onthalen, maar stress en rennen. “Het is ergens ook wel afzien. Je bent verplicht om te presteren”, legt ze uit. “Het móet goed gaan en er wordt ook regelmatig geschreeuwd achter de schermen.”

Toch is het niet alleen maar ellende. “De druk die erachter zit, dat vind ik zo lekker”, vertelt ze. Afgelopen Fashion Week Parijs was de vierde alweer voor de kapster. “Ik heb een goede band met degene die het allemaal regelt en ondertussen week ik ook wel hoe het allemaal werkt.”

Bijzonder jaar

Ondanks dat was het een bijzondere editie voor Poede. Corona heeft ook van haar haar tol ge-eist en ze moest zich na alle lockdowns weer opnieuw herpakken. “Veel stond op een laag pitje afgelopen twee jaar en ik heb mezelf er echt doorheen moeten worstelen.” De show in Parijs was een schop onder haar kont, zoals ze het zelf uitlegt: “Ik had echt zoiets van, dit gaan we gewoon weer doen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het moment van aankomen beseft ze weer dat het niet allemaal even rooskleurig is. “Ik ben best klein en de koffer met spullen weegt algauw veertig kilo”, zegt ze lachend. De ingang van het gebouw is een aantal trappen hoger. “Dan sta je met je koffer te sjouwen en niemand die je even helpt.”

Toch is ze blij dat ze weer mocht. “Dit is echt de top van de top. Je werkt jezelf omhoog en deze plek is zo’n gigantische beloning”, glimlacht ze. De druk, maar ook de beloning en het goede gevoel maken het werk zo mooi, vindt ze. “Ik geniet van mooi haar maken, of ik dat nou in Klazienaveen of Parijs doe."

Hard werken

Ze is niet zomaar gekomen waar ze nu is. Ongeveer tien jaar geleden is ze begonnen met het werk. “Ik heb bij verschillende salons gewerkt en heb daar veel ervaring opgedaan”, vertelt Poede. Na een tijdje kon de Emmense een stoel huren in de kapsalon van haar moeder. Toch wilde ze meer. “Ik merkte dat het gevoel om een eigen plek te hebben steeds sterker werd.”

Samen met haar moeder is ze op zoek gegaan naar een pand waar ze haar eigen zaak op kon zetten. “Ik had grotere ambities dan met iemand samen werken, ik wilde een eigen plek”, zegt Poede. Die plek vond ze in Klazienaveen. “Het was een prachtige zaak, die ik een paar jaar later kon uitbreiden toen het pand van de buren vrij kwam.”

Wedstrijden

Hoe leuk ze het werk als ‘gewone’ kapper ook vind, ze bleef zoeken naar dat beetje extra. Langzaam rolde ze in het wereldje van het wedstrijdknippen. “Dat zijn creatievere, meer fashion creaties. Dat is echt geweldig om te doen”, legt ze uit. Een maand geleden behaalde ze bij de coiffure Awards nog de derde plek.

“Ik heb heel hard moeten werken om te komen waar ik nu ben”, benadrukt ze. Langzaam leer je mensen kennen, rol je wat meer in het werk en kun je hogerop komen legt ze uit. “In het begin betaal je ook heel veel zelf, zo glamoureus is het allemaal niet.” Dat ze nu zo ver gekomen is maakt haar meer dan trots. “Hier heb ik jaren heel hard voor gewerkt en dat het nu zo goed gaat is geweldig.”