Growing Emmen viert vierjarig bestaan, maar toekomstplek onzeker

Dènis Assen:"kennis delen is het belangrijkste." Foto: ZO!34

Een podium in de tuin, hapjes en drankjes en overal aan het plafond vlaggetjes. Growing Emmen viert haar vierjarig bestaan met een ontmoetingsfestival voor alle aangesloten ondernemers. “De stemming zit er goed in, het mag eindelijk weer”, aldus een enthousiaste organisator Dènis Assen. Het is het laatste feest op deze locatie, volgend jaar moet het gebouw plaats maken voor woningen.

“Het is een beetje bouwen op drijfzand”, verzucht Assen. Dit is de tweede locatie in vier jaar tijd voor de ondernemers-ontmoetingsplek in Emmen. Op de huidige locatie, in het oude pand van welzijnsgroep Sedna aan de Parallelweg, is de organisatie steeds verder gegroeid. “We krijgen nog steeds maandelijks ondernemers die zich bij ons zouden willen aansluiten.”

Sinds de oprichting van de broedplaats is het aantal aangesloten ondernemers elk jaar verdubbeld. “Daar zijn we gigantisch trots op”, glundert Assen. “Het geeft ook aan dat een plek als deze nodig is.” De grote verscheidenheid aan ondernemers maakt het volgens de aanjager zo’n groot succes. “Iedere ondernemer neemt weer zijn eigen kennis mee, die je met elkaar kan delen.”

Zoektocht

Waar de ondernemersbroedplaats na volgend naar gaat zitten is nog niet bekend. “Ons contract loopt tot augustus volgend jaar, dus gelukkig hebben we nog even.” Dat ze moeten verhuizen is sowieso geen grote verrassing. “Toen we het contract tekende wisten we al dat het om een oud pand ging wat echt op is.”

De zoektocht naar een nieuwe locatie gaat in goed overleg met de gemeente, iets waar Assen erg blij mee is. “De gemeente ziet het belang van onze organisatie en wil ons graag helpen.” Toch is de perfecte plek nog niet gevonden. “Naar een ander oud pand kan dezelfde problemen geven als nu.” Ook houdt de ondernemer de oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten. “Als de vluchtelingenstroom blijft zoals deze nu is komt er een moment dat gemeenten meer vluchtelingen op moeten nemen. Dat gebeurt vaak in panden waar wij ook naar kijken”, legt Assen uit.

Onderzoeken

De gemeente en de eigenaar van het gebouw zijn de procedure voor een bestemmingsplanwijziging aan het starten. “De gemeente heeft in het gebouw al meerdere onderzoeken gedaan”, zegt Assen. Ook zijn de plannen voor twaalf woningen al aan de buurtbewoners gepresenteerd.

Hij maakt zich er tijdens het festival niet zo druk om: eerst moet de verjaardag van Growing Emmen worden gevierd. Daarvoor hebben ze groots uitgepakt, met workshops, live-muziek en een plek waar je nieuwe ondernemers kan leren kennen. “We willen er een leerzaam feest van maken”, legt Assen uit. “We hebben heel veel kennis in huis en die kan op een plek als deze makkelijk worden uitgewisseld.”

Feestje

De afgelopen jaren waren moeilijk voor de ondernemersplek. “De kracht van deze organisatie zit hem in ontmoeting en met elkaar over je onderneming discussiëren”, legt Assen uit. “De afgelopen twee jaar werd elkaar fysiek ontmoeten sterk afgeraden.” Dat elkaar ontmoeten nu weer mogelijk is is een extra reden om zo groot uit te pakken. “Onze ondernemers hebben het echt gemist, ondanks dat ze wel online contact hebben gehouden.”

Verschillende ondernemers van Growing Emmen geven workshops tijdens het festival, van het gebruik van LinkedIn tot een theaterles. “De verscheidenheid aan ondernemers willen we vieren. Nu en in de toekomst.” Wat die toekomst brengt is dus nog even onzeker, maar “ik heb er alle vertrouwen in”, besluit Assen.