Nieuwe speeltoestellen, veel ruimte voor sporters en een apart strand voor honden. Het zijn allemaal onderdelen van de vernieuwde Rietplas in Emmen. Een meerjaren project wat uiteindelijk vier ton heeft gekost moet van de Rietplas weer een mooi, waardig recreatiegebied maken. “Het was echt wel verwaarloosd, de grootste pijnpunten zijn opgelost”, zegt Anjo Geertsema van de gemeente. Maar nog niet alle plannen zijn gerealiseerd.
Honden die in de weg liepen als je op het strand lag, vissers die overal en nergens zaten, recreanten die de sporters in de weg lagen, kortom: iedereen liep iedereen in de weg bij de Rietplas in Emmen. Dat in combinatie met een slechte waterkwaliteit was een doorn in het oog voor omwonenden, recreanten en de gemeente.
“Corona is de spreekwoordelijke druppel geweest”, legt Geertsema uit. Als beleidsmedewerker was hij verantwoordelijk voor het project. “Doordat veel vakanties niet doorgingen werd het steeds drukker hier.” Daarom was actie nodig.
De plannen zijn niet alleen door de gemeente gerealiseerd. “Juist niet, en daar zijn we ook heel trots op”, zegt Anjo Geertsema. Hij is als beleidsmedewerker verantwoordelijk voor dit project. “De eerste geluiden dat het er echt wat aan het gebied veranderd moest worden kwamen van de verschillende wijkverengingen en overleg partners.” Samen is een groot plan bedacht om alle pijnpunten op te lossen.
De complexiteit bij de Rietplas ligt volgens de ambtenaar bij de verscheidenheid van gebruikers van het gebied. “Je hebt hier mensen die willen sporten of juist willen relaxen, maar ook mensen die de hond komen uitlaten.” De afgelopen periode is hard gewerkt om voor iedereen een eigen plekje te vinden.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Die plekjes zijn gevonden. Zo zijn er langs de visvijver meerdere plekken gecreëerd waar mensen kunnen vissen. Het is een win-win-situatie: het is de enige plek langs het water waar je met de auto kan komen, maar voor de omwonenden betekent het minder overlast. “Veel mensen klaagden dat vissers vlakbij de huizen gingen zitten, zo goed als in de achtertuin.” Ook waren er veel nachtvissers te vinden. “De gemeente heeft nu duidelijke regels over waar je op welke moment mag vissen, om allebei de partijen tegemoet te komen.”
Het was niet de enige frustratie van omwonenden. Veel mensen irriteerden zich ook aan het feit dat honden overal en nergens zwommen en losliepen. Daarom is een speciale ruimte ingericht, achter een hek, waar honden mogen zwemmen. “Dat is een flinke puzzel geweest”, bekent Geertsema. Hondeneigenaren waren kritisch op de plek, omdat het niet te diep mag zijn. “Uiteindelijk is deze plek gevonden”, wijst Geertsema een plek net achter het sportstrand aan.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Het zijn twee van de vele projecten die zijn gerealiseerd afgelopen periode. Verder is er bij parkeerplaats Boerweg een sportstrand gecreëerd voor de twee zeil en roeiverenigingen die daar zitten. “We wilden ook echt een plek creëren waar watersport in deze gemeente kan groeien.” Ook zijn er meerdere speeltoestellen voor kinderen geplaatst.
“We zijn er heel blij mee ja”, zegt Fred Ottens, van Woonpark Sandur. Samen met de wijkvereniging Rietlanden zijn ze nauw betrokken geweest bij de plannen van de gemeente. “We zagen de afgelopen jaren dat het terrein wat meer verwaarloosde”, legt Ottens uit. De gemeente heeft veel plannen uitgevoerd, maar soms met financiële hulp van de verenigingen. Het pad bij de visvijver is door de visvereniging betaald. “De onderhoudskosten zijn dan weer voor de gemeente”, aldus Geerstema. Wel verwacht de gemeente dat gebruikers zelf de gebieden zo schoon mogelijk houdt.
Naast het elkaar in de weglopen was de waterkwaliteit ook jarenlang een groot probleem bij de zwemvijver. De provincie gaf zelfs een negatief zwemadvies uit wegens gezondheidsrisico’s. “Dat is natuurlijk alles behalve wenselijk.” Een grote boosdoener van dat probleem waren de ganzen. Ook daar heeft de gemeente veel werk voor verzet. “De vegetatie is aangepast, zodat ganzen er minder graag verblijven”, aldus de gemeente. Ook het toewijzen van een eigen plek voor honden verbetert de waterkwaliteit.
Is het project Rietplas nu af? Zeker niet. In de toekomst hoopt de gemeente nog een horecagelegenheid aan de Grote Rietplas te creëren. “We hebben een aanvraag daarvoor uitgezet in coronatijd, maar toen durfden ondernemers niet”, aldus Geertsema. Nu corona achter de rug lijkt te zijn hoopt de gemeente dat ondernemers zich melden. “Dat zou het helemaal afmaken.