Laatste uren bloemenklok Emmen lijken geslagen te zijn

De Bloemenklok bij het Rensenpark. Foto: ZO!34/Jim Reins

Al jaren siert de gigantische klok met kleurrijke bloemen het centrum van Emmen, maar het moet nu waarschijnlijk het veld ruimen. Door de nieuwe plannen voor het Rensenpark kan de klok niet blijven staan waar hij nu staat. De VVD vindt het een te historisch symbool om te verplaatsen of helemaal te verwijderen. Daarom dient de partij een motie in voor het behoud van de klok.

Sinds de jaren tachtig siert de met bloemen versierde klok het centrum van Emmen. Eerst naast op het Raadshuisplein, sinds 2014 naast Villa Lindenhof. De klok is een eerbetoon aan Roelof Zegering Hadders. Hij is bijna veertig jaar wethouder geweest voor de gemeente Emmen (1939 tot 1978) en is een van de sleutelfiguren geweest in de opbouw van de stad na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast was hij jaren Tweede Kamerlid en mede-oprichter van de VVD.

“Het is zo’n belangrijk persoon geweest voor deze stad, dat een aandenken niet meer dan logisch is”, vindt VVD-fractievoorzitter Patrick de Jonge. Het college heeft al eerder aangegeven plannen te hebben om de klok weg te halen, omdat dit ook met evenementen beter uit zou komen. Met de nieuwe plannen voor het Rensenpark staat de gigantische klok helemaal in de weg.

“Er kan omheen gelopen worden”

Zoals de tekeningen nu zijn komt er een tweede ingang naar het Rensenpark, precies achter de klok. Dat hoeft volgens de VVD geen probleem te zijn. “Mocht een tweede ingang bij het Rensenpark nodig zijn kan er om de klok heen gelopen worden”, valt in de motie te lezen.

Volgens de VVD is het vijf voor twaalf. “Dat de klok verplaatst wordt is nog tot daar aan toe, maar hij mag niet verdwijnen”, vindt De Jonge. “Dat vinden niet alleen wij, maar ook de inwoners.” Een paar weken terug heeft de VVD op hun social media kanalen aangegeven zich zorgen te maken over het verdwijnen van de klok.

Storm aan reacties

De zorgen van de fractie blijken niet alleen daar te spelen. “We hebben nog nooit zoveel reacties gehad, mensen vinden dit een heel belangrijke plek.” Toch lijken de laatste seconden voor het gigantische aandenken weg te tikken. De VVD haalt nog een andere reden aan waarom het moet blijven staan: “De historie is bijna compleet uit het centrum van Emmen verdwenen. Dit mag niet ook nog weg.” De Jonge vindt het lastig inschatten hoe de andere fracties op de motie gaan reageren, maar hoopt dat ze bijval krijgen. “Het hangt van de grootste partijen af.”

Het is niet de enige motie die de VVD in gaat dienen rondom het Rensenpark. “Het park ziet er verpauperd uit”, aldus de Jonge. Hij vindt dat er dan ook haast achter de aanpassingen moet zitten. Totdat het park definitief op de schop gaat vindt de fractie dat er zo min mogelijk geld naartoe moet. “De geldkraan naar het park moet daarom dichtgedraaid worden tot het uiterst noodzakelijke.” De Jonge wil dat het roer snel om moet en dat het park goed moet worden aangepast, “maar dat hoeft niet ten koste te gaan van de klok.”