Centrum Emmer-Compascuum flink op de schop

De nieuwe centrumplannen van Emmer-Compascuum. Foto:ZO!34

Verbreding van het kanaal met plaats voor aanlegsteigers, klinkers in plaats van asfalt en eenentwintig nieuwe appartementen. Het centrum van Emmer-Compascuum gaat volledig op de schop. Inwoners konden vanmiddag tijdens een inloopbijeenkomst bij sporthal De Klabbe de nieuwe plannen en bouwprojecten inzien. En zoals bij elk bouwproject gaat ook hier niet alles over rozen: de bouw van zowel de sportzaal als het kindcentrum zijn vertraagd

“Wordt het wel een eenrichtingsweg, anders blijft het zo gevaarlijk?” Een van de bewoonsters van de Spindel kijkt met een gefronste blik naar de schets van het nieuwe centrum. Dat gaat er compleet anders uit zien. “Het asfalt maakt plaats voor klinkers, er komt meer groen en op drie plekken in het dorp komen extra drempels”, legt Rik Zinnemers van de gemeente Emmen uit. “Het moet een dorpser gevoel, maar ook meer veiligheid creëren.”

Niet alle inwoners zijn daar dus van overtuigd, al is verkeersdeskundige Patrick Mink duidelijk: “Deze aanpassingen zijn voldoende om de veiligheid te waarborgen.” Veel inwoners klagen over het feit dat er te hard wordt gereden in het dorp, maar ook over de verkeersveiligheid rondom het nieuwe schoolgebouw. “Daar is allemaal rekening mee gehouden”, legt Mink uit.

Veel aanpassingen

Zo komen er bij de Paul Krugerbrug en voor de school een extra drempel, wordt het voetpad verbreedt en komen er extra zebrapaden. “Op andere plekken is dit bewezen effectief, dus we hebben er alle vertrouwen in dat het hier ook goed gaat komen”, zegt de verkeersdeskundige. Naast alle aanpassingen voor de veiligheid moeten de klinkers, het extra groen en de extra aanlegsteigers bij het kanaal ook een mooier en dorpser gevoel gaan creëren.

De verkeerskundige aanpassingen zijn niet de enige grote veranderingen in het dorp. Zo wordt er al hard gebouwd aan het Kindcentrum, waar meerdere basisscholen gehuisvest gaan worden, komt er een nieuwe sporthal en worden er nieuwe appartementen uit de grond gestampt. Dit gaat echter niet zonder een aantal problemen.

Staal

Het tekort aan bouwmateriaal reikt ook tot Emmer-Compascuum, door leveringsproblemen van onder andere staal loopt de bouw van de werkzaamheden uit. Vooral de bouw van het kindcentrum heeft flinke vertraging. Vijf basisscholen en een peuterspeelzaal nemen de intrek in het spiksplinternieuwe gebouw, waarvan de constructie langzaamaan vorm begint te krijgen.

De opgeleverde datum: december van dit jaar gaan ze echter niet halen. “Het was de bedoeling dat de kinderen na de kerstvakantie van volgend schooljaar hun intrede in het nieuwe gebouw konden nemen, maar dat zit er niet in”, aldus Zinnemers. De bouw van de nieuwe sporthal gaat door de leveringsproblemen waarschijnlijk ook vertraging oplopen, maar hoeveel weet de gemeente nog niet.

Niet in beton gegoten

Achter die nieuwe sporthal, met uitzicht op het kanaal komen eenentwintig appartementen. “Het wordt een combinatie van zeven koop en veertien huur appartementen”, legt de gemeente uit. De begane grond wordt zo ingericht dat er in de toekomst ook makkelijk omgebouwd kan worden tot horeca of winkel, mocht dat nodig zijn. “We hebben met de tekeningen overal rekening mee gehouden.”

Alle gepresenteerde plannen zijn zoals de gemeente het nieuwe centrum het het liefste ziet, maar toch hebben de inwoners nog wel degelijk inspraak. Achter in de kantine van de sporthal staat een grote doorzichtige kubus, waar inwoners een ideeënkaartje in kunnen stoppen. Aan het eind van de inloopavond ligt de bodem van de kubus goed vol. “We gaan naar al die ideeën kijken en waar nodig passen we de schets nog aan.”