Rechtse fracties Emmen verbolgen over stikstofmaatregelen

Door de maatregelen zullen boeren hun bedrijf moeten stoppen Foto: RTV Drenthe/Fred van Os

Boeren die door de in Den Haag voorgenomen stikstofmaatregelen moeten stoppen: dat kan absoluut niet. De Emmer fracties van de VVD, het CDA, de PVV en Forum voor Democratie (FvD) trekken daarom een streep in het zand. Eerst moet er meer onderzoek en metingen worden gedaan, voordat er zulke vergaande maatregelen worden getroffen, vinden zij.

Op 10 juni kondigde minister Christianne van der Wal vergaande maatregelen aan om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen. In ruim 130 gebieden in Nederland moet die met 70 procent omlaag ter verbetering van de natuur. Een mogelijk gevolg is dat agrarische ondernemers onder meer rond natuurgebied Bargerveen hun bedrijf moeten opheffen of verplaatsen. Onbespreekbaar, aldus de vier fracties.

Verkeerd rekenmodel

Patrick de Jonge (VVD) wijst er op dat het gebruikte Aeriusmodel (een door het RIVM gehanteerde rekentool waarmee de uitstoot van stikstof en het effect ervan op natuurgebieden wordt berekend, red.) niet geschikt is binnen deze problematiek. Ook zijn er nooit metingen bij de desbetreffende bedrijven verricht, voert hij aan. Lokale natuur zou zelf ook onder de loep moeten worden genomen voor wat betreft het effect van stikstof op hun waarden.

De vier fracties roepen daarom andere raadsleden op het college te bewegen om binnen twee weken deze boodschap over te brengen aan de provincie, de Tweede Kamer en de ministeries van Landbouw en Natuur.

Dit is een artikel van