Meiny Bakker (79) bevangen door trekkervirus: 'Is als postzegelverzameling'

Meiny Bakker te midden van zijn trots: zijn rond de zeventig jaar oude klassiekers. Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Als jochie van zeven jaar oud reed Meiny Bakker (79) op een heuse John Deere over de graanakkers van zijn vader. "Mocht ik ooit in goede doen komen, dan wil ik ook zo'n trekker", dacht hij. En woord heeft hij gehouden.

Ruim zeventig jaar later barst zijn boerenschuur in Valthermond praktisch uit zijn voegen vanwege de veertig klassieke tractoren die er staan gestald. Al dat mechanische moois houdt Bakker natuurlijk niet voor zichzelf. De schuur doet namelijk dienst als een heus museum waar elke liefhebber met een oog voor trekkers aan zijn trekken komt. Iedereen is dan ook welkom bij museum De Bakkerslaone.

Mondenweg

Het museum bevindt zich op de hoek van de Drentse Mondenweg (N379) en het Zuiderdiep in Valthermond. "Voorheen stond de Mondenweg bekend als de Bakkerslaone." Er bestaat inderdaad een link met de familie Bakker. "Een van mijn voorouders is verantwoordelijk voor de aanleg van die oude weg."

Bakker nam als vierde generatie het boerenbedrijf in 1978 over van zijn vader. Tijd om te 'prutsen' aan klassieke trekkers is er al die tijd niet bij. Het boerenbestaan is namelijk een druk bestaan.

Nuffield

Maar in 2006 breekt het trekkervirus toch door naar de oppervlakte. "Een vriendin van mijn vrouw Greet, was getrouwd met een Schot die oude tractoren verzamelde. Samen met hem bezocht ik destijds in de regio evenementen met oldtimers." Bakker raakt ook bevangen door de liefde voor de landbouwvoertuigen.

Hij bedenkt zich dan ook geen twee keer als hij tussen Buinerveen en Valthermond een oude Nuffield ziet staan. "Ik kocht hem in een oogwenk en heb er een jaar aan gesleuteld. Elk schroefje is weleens los geweest."

Die eerste aanschaf vormt de aanzet tot een verzamelwoede. "Het is als een postzegelverzameling. Je hebt er één en je kijkt rond naar meer", lacht hij. De schuur naast zijn woning staan dan ook tjokvol oude, vertrouwde merken zoals John Deere, Nuffield, Renault en Massey-Harris. Bijna veertig stuks heeft hij verzameld. "De hele serie Nuffield wil ik gewoon hebben. Er ontbreekt er nog eentje."

Zijn liefhebberij strekt verder dan enkel jeugdsentiment. "Ik kan die oude techniek zo waarderen. En elke keer als ik er eentje opknap, kan die weer 15 jaar vooruit. Zo blijven ze ook een beetje bewaard voor het nageslacht."

Inmiddels heeft hij ook zijn oog al laten vallen op het merk Leyland. "Daar zijn ook weer zo'n tien tot twaalf generaties van. Kan ik weer jaren vooruit", knipoogt Bakker.

Zijn vrouw Greet laat doorschemeren dat ze aan de ene kant niet de grootste voorstander is van de hobby van haar man. "Maar hij is leuk bezig. Misschien wat te veel." Meiny weet het maar al te goed. Hij herinnert zich nog dat hij eens zijn nieuwste aanwinst presenteerde aan Greet. "Nou, zei ze, ik had liever een elektrische fiets gehad."

Paar pannen soep

Sinds tien jaar houdt de familie Bakker open dagen tijdens de Pinksterdagen. "Regelmatig kwamen er al mensen langs om de trekkers te bekijken. Vandaar dat we besloten om de boel een paar dagen per jaar open te gooien." Door de jaren heen liep de belangstelling steeds verder op. Tijdens de open dagen ontbreekt het tegenwoordig niet aan een luchtkussen of een kopje koffie.

Voor bezoekers die van over ver komen, bereidt Greet altijd een paar pannen soep. Entree wordt er niet gevraagd. Wel staat er altijd een collectebus op tafel. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding. Volgens haar was de bus dit jaar goed voor een bedrag van bijna 1.000 euro.

De volgende stap die is genomen is de plaatsing van een heus bord in de voortuin: Museum De Bakkersloane, prijkt er op het hout. Niet alleen met Pinksteren, maar alle dagen geopend. Meiny Bakker: "Maar wel even graag van tevoren bellen, he."

Trekkerverzamelaar Meiny Bakker Valthermond

Dit is een artikel van