Twee evenementen, dezelfde plek en tijd: 'Organisatorische puzzel'

Een voorgaande editie van de 4 Mijl. Foto:ZO!34

Een organisatorische puzzel in Emmen aankomende vrijdag. Door het verplaatsen van de 4 Mijl naar 1 juli vallen zowel dat evenement, als de Ladies Night Run op hetzelfde moment. Ruim 2000 deelnemers lopen voor het goede doel in Emmen. “We hebben echt wel even moeten kijken hoe het past”, laat Dennis Blaak van MM4 Events weten. Dat bedrijf organiseert beide evenementen.

Harde windstoten, regen en onweer, waren vorige week vrijdag de boosdoener. Het voorspelde noodweer maakte dat de 4 Mijl moest worden verplaatst. “Een keuze die je niet graag maakt”, aldus Blaak. “Maar de veiligheid van de vrijwilligers, deelnemers en leveranciers staan voorop.” Verplaatsen was de enige mogelijkheid voor de organisatie. “Na drie jaar afwezigheid staat iedereen te trappelen om mee te doen. Het evenement afblazen was geen optie.”

De beste optie was het evenement slechts één week verplaatsen. “Mensen hebben er voor getraind en zijn nu fit, we willen dat niet onderbreken”, legt de organisatie uit. Daarnaast kijken Blaak en zijn collega’s met een schuin oog naar de oplopende besmettingscijfers. “We durfden het niet aan om het naar het najaar te zetten, met een kans op een nieuwe lockdown.”

Dubbele plannen

De 4 Mijl een week verschuiven zorgt dus wel voor een dubbele afspraak voor de organisatie. “De dames wilden we ook niet verzetten”, legt Blaak uit. “Toen is gezocht naar de beste optie om de evenementen naast elkaar te laten bestaan.” De samenvoeging betekent vooral dat de Ladies Night Run flink op de schop gaat. De run, die voor Pink Ribbon wordt gelopen, gaat hetzelfde parcours volgen als de 4 Mijl.

Een start in Delftlanden en een finish op het Raadhuisplein stonden al gepland voor de 4 Mijl. Voor de Ladies Run is hetzelfde parcours gekozen. Een unieke situatie, al probeert de organisatie het zo gescheiden mogelijk te houden. “Beide evenementen hebben een eigen allure en eigen goede doel en dat wil je waarborgen”, legt de organisator uit.

Eigen feestje

Ondanks het samenvallen van de evenementen denkt de organisatie dat het daar wel in slaagt. Zo zijn er andere starttijden, waardoor de lopers dezelfde avond, maar niet op hetzelfde moment het parcours afleggen. Ook zijn er voor de Ladies Run aparte versieringen geregeld. “We wilden niet dat het voor deelnemers als één evenement zou voelen.” De dames van de Ladies Run worden ontvangen op het Raadhuisplein via een roze loper en langs de route zullen meerdere roze en witte ballonnen te vinden zijn. “Daarnaast hebben ze aan het einde ook een high-wine, alleen voor hen”, legt Blaak uit.

Het combineren van de twee activiteiten zorgt er met een beetje geluk voor dat iedereen extra wordt aangemoedigd, althans, dat hoopt de organisatie. “Als mensen de sporters van de mijl hebben aangemoedigd hopen we dat ze ook blijven juichen voor de dames.” Een geluk bij een ongeluk, zoals Blaak het zelf omschrijft. “De situatie is verre van ideaal, maar we maken er maar het beste van.”

Boze deelnemers

Ook een aantal sporters vindt het verre van ideaal. Meerdere sporters kunnen bij de 4 Mijl aankomende vrijdag niet in actie komen, omdat ze simpelweg die dag niet kunnen. “Dat is natuurlijk heel zuur, maar afgelopen vrijdag was het te onveilig geweest”, vindt Blaak. De sporters vinden het extra zuur, omdat ze hun geld niet terug krijgen. “Dit is een overmachtssituatie, zo staat het ook beschreven in de algemene voorwaarden als je een ticket koopt.”


Daarom levert het verplaatsen een aantal boze reacties op. Die hadden ze kunnen ondervangen door het evenement verder weg te verplaatsen, dan hadden mensen hun geld terug kunnen vragen. “Maar we merken ook dat mensen vouchermoe zijn na corona”, aldus Blaak. “We denken op deze manier de meeste mensen blij te maken.”

De 4 Mijl start vrijdag om 19:00 uur, de Ladies run gaat drie kwartier later van start.