Eerste monument voor veteranen in Zuidoost-Drenthe

Wethouder Jeroen Huizing en veteraan Leo Haeren bij het Veteranen Monument in Coevorden. Foto: Rutger Bronts

Het is vandaag veteranendag. Een dag waarop de veteranen zich gewaardeerd en gezien voelen. "Want normaal gesproken zie je niet aan iemand of hij veteraan is of niet", zegt Leo Haeren, voorzitter van Stichting Veteranen Organisatie Zuidoost-Drenthe.

Op aanvraag van deze stichting heeft gemeente Coevorden een bloemperk geplaatst in het Van Heutszpark. Er zijn bewust alleen witte duizendknopen aangeplant. Deze bloem komt uit de anjerfamilie en de witte anjer staat symbool voor de Nederlandse Veteranen.

"Wij willen hiermee de veteranen ui Zuidoost-Drenthe laten weten dat we volledig achter ze staan en hun werk waarderen", zegt wethouder Jeroen Huizing.

Eerste teken van waardering in Zuidoost-Drenthe

De stichting laat weten dat het monument veel voor hen betekenen. "In heel regio Zuidoost-Drenthe was er tot nu toe niets voor veteranen", vertelt de voorzitter. De oud-militair is blij met de aanleg van het mounument en ziet het als een teken van erkenning en waardering aan de mensen die zich ingezet hebben voor de vrijheid.

Er staan nog twee aanvragen uit in Zuidoost-Drenthe, bij de gemeente Emmen en gemeente Borger-Odoorn. Volgende week gaat de stichting in gesprek met gemeente Emmen over waar in Emmen een bloemperkje komt. Bij de gemeente Borger-Odoorn is het nog niet tot concrete afspraken gekomen.

Vechten voor (h)erkenning

Haeren die zelf beroepsmilitair is geweest en een zoon heeft die in voormalig-Joegoslavië heeft gediend, wordt emotioneel wanneer hij moet vertellen hoeveel Veteranendag voor hem betekent.

"Ik heb thuis een veteranenvlag hangen en voorgaande jaren heb ik spandoeken opgehangen, omdat ik wil laten weten dat wij er zijn. Want als wij niet in uniform lopen, dan worden we niet herkend. En zonder zoiets als deze bloemen hier? Dan hebben wij geen erkenning of waardering, terwijl wij zo hard voor ieders vrijheid hebben gevochten."