Kiezen tussen het betalen van de energierekening, of de tandarts

Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Sinds tandartsbehandelingen voor volwassenen uit het basispakket zijn gehaald, is mondzorg voor een aantal mensen onbetaalbaar geworden. Daarom krijgen klanten van de voedselbank in Emmen een gratis mondzorgbehandeling. Schaamte voor een slecht gebit en pijn en moeite hebben met eten, is er dan niet meer bij.

Het gaat om mensen met gebitsproblemen voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist te duur is. In de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld krijgen zij een noodbehandeling en poetsvoorlichting. Vervolgens krijgen ze een aantal behandelingen een jaar gratis bij Tandarts Prakken uit Emmen.

De Mondzorgkaravaan

"Sinds de mondzorg niet meer wordt vergoed, gaan ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders niet of nauwelijks meer naar de tandarts", vertelt Coroline van Wingaarden van Dokters van de Wereld, een organisatie die medische hulp biedt aan kwetsbaren. "Om aandacht te vragen voor dit probleem, trekken we het hele land door met onze mondzorgkaravaan." Elke maand bezoekt Dokters van de Wereld met de mobiele praktijk een andere provincie.

Mondzorgbehandeling

De 60-jarige Marcel Hullegie heeft vandaag een mondzorgbehandeling en vertelt over zijn traumatische ervaringen. "Het was verschrikkelijk vroeger. Je kreeg geen verdoving, je moest je mond open doen en dan werd er in je mond gewroet. Ik ben daardoor jaren niet naar de tandarts geweest." En nu hij echt een behandeling nodig heeft, is het niet meer te betalen.

De gratis behandeling in de mobiele praktijk verliep 'gelukkig' een stuk beter volgens Hullegie, ook al duurde de behandeling langer dan een uur. Hij heeft nu nergens last meer van.

Nazorg

Tandartsenpraktijk Hans Prakken doet mee aan het initiatief vanwege zijn strijd om mondzorg weer terug te krijgen in het basiszorgpakket. Ondertussen wil de tandarts mensen helpen die het nu niet kunnen betalen.

"Het is schrijnend dat het in Nederland zover moet komen dat mensen niet de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Als je een been breekt kun je gewoon naar het ziekenhuis. Het is toch bizar dat dat niet kan wanneer het om een tand gaat?"

Prakken wil ouders attenderen op het feit dat mondzorg voor kinderen tot achttien jaar gratis is. "Breng je kinderen alsjeblieft naar de tandarts. Op die manier leren ze goede gewoontes aan en kunnen we ook een hoop zorgen besparen."