Beloning voor nette weggebruikers, maar Parc Sandur wil structurele oplossing verkeersproblemen

De snelheidsmeter in Parc Sandur. Foto: ZO!34

Geld krijgen als je je aan de snelheid houdt. Het klinkt als een droom voor de gemiddelde automobilist, maar in Parc Sandur staat de eerste safety-safe van Drenthe er niet voor de lol. Veel automobilisten rijden veel te hard door de wijk in Emmen. Een systeem om geld te sparen moet automobilisten bewust maken van de gevaren die ze veroorzaken.

Het heeft al tot veel gevaarlijke situaties geleid en regelmatig zetten buurtbewoners aan de Toermalijndreef kinderfietsjes of vuilnisbakken langs de stoep om automobilisten duidelijk te maken dat ze voorzichtig moeten rijden. Tot nu toe zonder effect. Daarom heeft wijkverenging Parc Sandur aan de bel getrokken.

“We willen graag een oplossing voor het verkeersprobleem in de wijk”, legt Henk Sikkenga, onderdeel van de wijkverenging, uit. Na overleg in de buurt en met de gemeente werd de oplossing bedacht: een safety-safe. "Dat is eigenlijk een omgekeerde flitspaal”, legt Sikkenga uit. “Als je onder de maximaal toegestane snelheid blijft registreert de paal dat en komt er geld in de pot.” Per auto gaat het om ongeveer acht cent.

Goed doel

“Op het moment dat je langs de paal rijdt zie je dat bedrag ook toenemen”, zegt de buurbewoner, die al jaren meldingen van hardrijders binnenkrijgt. “Het moment dat je aan komt rijden meet het systeem hoe hard je rijdt en telt meteen het bedrag in het spaarpotje op.” Op het elektronische bord is een spaarpotje te zien, met daaronder het al gespaarde bedrag. Het geld wordt besteed aan een goed doel wat de wijk zelf mocht kiezen. “Het moet wel met verkeer te maken hebben, maar de invulling mag je zelf bepalen.”

Het bedrag komt uit de subsidie pot ‘idee voor mijn buurt’ van de gemeente en het te sparen bedrag mag oplopen tot maximaal vierduizend euro. Dit kan de wijk daarna inzetten voor een looppad langs de golfbaan en de Sandurdreef. “Daar loopt nog geen voetpad, waardoor veel wandelaars over het fietspad lopen.” Met het wandelpad moet de wijk ook weer een stukje veiliger worden.

Ook verkeersproblemen t Haantje

Het is het eerste experiment met een safety-safe in de provincie. Iets waar ze in ’t Haantje lichtelijk jaloers op zijn. Plaatselijk Belang is al een jaar in gesprek met de gemeente over zo’n beloningsmeter, maar krijgt er geen.

“Verkeersveiligheid is al jaren een probleem in het dorp”, zegt Liliane van Doorne van Plaatselijk Belang. Het kleine dorpje wordt gescheiden door een lange recht weg, waarvan het grootste deel 30 km zone is. “Er wordt vele harder gereden dan dat, ook door buurtbewoners zelf”, legt Van Doorne uit.

Andere oplossing

De safety-safe was volgens plaatselijk belang de ideale oplossing, “je ziet direct je beloning en wij denken dat het een perfecte manier is om mensen bewust te maken van hun eigen rijgedrag.” Het dorp richtte zelfs een verkeerscommissie op om alle voorstellen om de verkeersveiligheid te vergroten door te spreken.

“Een oplossing in de vorm van een meetsysteem met een beloning komt er niet”, laat woordvoerder Rene Nanninga weten. Toch komt er voor het dorp wel een tijdelijke oplossing. “Er komt een snelheidsmeter te staan waarop te zien is hoe hard je rijdt.” Volgens de gemeente zou dat moeten zorgen voor bewustwording bij de automobilisten. Deze snelheidsmeter komt er een maand te staan. “Als je het langer laat staan zijn mensen er aan gewend en negeren ze de meter weer.”

Groter probleem

Volgens de verkeerscommissie is er echter meer nodig. “We zijn in gesprek met de gemeente voor een oplossing voor lange termijn. Meerdere bewoners willen aanpassingen aan de weg”, legt Van Doorne uit.

Ook in Parc Sandur zien buurtbewoners liever een structurele oplossing. Op 13 juli wordt de digitale spaarpot weer verwijderd. Daarna komt er een bord te hangen waardoor mensen herinnerd worden aan hun snelheid. “Ik ben wel bang dat de effecten op den duur gaan wegebben”, aldus Sikkenga. “Maar dit is een mooie eerste stap richting hopelijk nog veel meer gesprekken en oplossingen met de gemeente.”