Het Rode Kruis heeft maandagavond tien tenten geplaatst voor veertig mensen op het terrein van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. De hulporganisatie stuurde acht mensen naar Ter Apel om de tenten op te zetten. Het aanmeldcentrum heeft te maken met een grote toeloop.
'Dit is niet ideaal, het liefst hebben we dat iedereen een dak boven z'n hoofd heeft. Maar het is nu zo ver gekomen dat dat er niet is. Dan is een tent toch beter dan de buitenlucht', zegt Susan van Geijn, van Rode Kruis Groningen.
'We zijn blij dat we iets kunnen doen voor deze mensen en we hopen dat er politieke keuzes gemaakt worden, waardoor dit niet meer nodig zal zijn.'
Een woordvoerster van het COA verwacht dat maandagnacht vermoedelijk alle 130 beschikbare stoelen in Ter Apel zullen worden gebruikt voor vluchtelingen die zich bij het aanmeldcentrum hebben gemeld. Ook gaan er een kleine honderd mensen naar de crisisnoodopvang in Stadskanaal, die daarmee helemaal vol zit.
'We gaan elke keer een stapje verder de trap af, zo voelt het. Dat het weer zo ver is gekomen dat het Rode Kruis tenten moet bouwen, voelt heel slecht', zegt Gert-Jan Stuivenberg, adjunct regiomanager COA.
Stuivenberg houdt zijn hart vast voor komende nacht. 'We verwachten een instroom van zo'n tweehonderd mensen. Ik hoop wel dat er weer ergens capaciteit beschikbaar komt, zodat we weer kunnen doorstromen.' Gebeurt dat niet, 'dan moeten we vragen of het Rode Kruis nog meer tenten kan neerzetten. Zo erg is de situatie op dit moment.'
Het COA heeft momenteel ongeveer 42.000 mensen in opvang en er melden zich dagelijks zo’n tweehonderd nieuwe asielzoekers in Ter Apel. Het COA zoekt al maanden naar nieuwe permanente opvanglocaties.
Veiligheidsregio's gaan bij toerbeurt twee weken lang crisisnoodopvang verzorgen voor zeshonderd asielzoekers, elk 150. Inmiddels doen Friesland en Groningen dat in sporthallen in Heerenveen, Finsterwolde en Leek, Zeeland heeft de voormalige bibliotheek van Terneuzen beschikbaar.