Hendri doet mee met de Special Olympics: ‘Ik ben heel fanatiek. Ik ga een medaille winnen.”

Hendri Garming doet mee aan de Special Olympics. Foto:ZO!34/ Benthe Bronkhorst

Het zand stuift behoorlijk ver omhoog als Hendri er met grote snelheid in ploft. Hij is hard aan het trainen .“Ik doe mee met verspringen en met hardlopen”, legt de atleet enthousiast uit. Samen met drieduizend andere sporters doet hij dit weekend mee met de Special Olympics, een landelijk toernooi voor sporters met een verstandelijke beperking. “Ik ga met een medaille naar huis.”

Met grote passen rent hij richting het zand, om zich precies op de witte lijn af te zetten. “Mijn persoonlijke record is rond de drie meter 60”, zegt Hendri Garming trots. “Maar de laatste tijd is het vaker rond de drie meter.”

Al bijna twintig jaar sport de atleet uit Dalen bij atletiekvereniging De Sperwers in Emmen. Ook deze editie gaat een grote groep sporters naar de Special Olympics, een soort Olympische Spelen voor mensen met een beperking. “Ik heb het syndroom van Down.”

“Dit is wat hij kan”

“Hij vindt dit niet alleen leuk om te doen. Hij kan dit ook doen”, legt zijn vader Olf uit. “Het is wel sociaal, maar ook een individuele sport. Dat past hem beter.” Elke woensdag traint Hendri bij de Sperwers, maar de afgelopen maanden nét iets harder dan normaal. “Ik wil het goed doen bij de Special Olympics. Ik wil een medaille winnen.”

Tekst gaat verder onder de video.

Vrijdag is het dan eindelijk zover, dan wordt met een grootse ceremonie de Special Olympics officieel geopend. De sporters van atletiekvereniging De Sperwers hebben op zaterdag de kwalificatiewedstrijden en op zondag de finales. “Het is heel gezellig altijd, met iedereen”, vindt Hendri. “Het samen sporten is erg leuk.”

Uitlaatklep

Via zijn zus kwam Hendri jaren geleden in aanraking met atletiek. “Ik ging een keer met haar mee trainen en vond dat heel erg leuk om te doen.” Sindsdien traint hij in de groep voor kinderen met een beperking. “Ik vind het fijn om te bewegen. Ik kan er mijn frustraties in kwijt.”

Niet alleen het sporten gebruikt hij als uitlaatklep, ook buiten in de tuin werken vindt hij geweldig. Hij werkt bij een hoveniersbedrijf in Coevorden. “Dat vind ik erg leuk, ik ben echt een buitenmens.” Als hij niet bezig is met sporten is hij of aan het werk, of thuis aan het klussen:

De zon brandt behoorlijk op zijn rug, maar dat vindt Hendri alleen maar prettig. “Liever dit dan regen”, zegt hij terwijl hij op de grasmaaier stapt. Elke woensdag werkt hij samen met zijn vader in de tuin bij hun boerderij in Dalen. “Er is altijd wel iets te doen.”

“Het is naast het sporten echt een manier om zijn hoofd leeg te maken”, legt Olf uit. “Hij is altijd bezig, of het nou tuinieren of sporten is.” Dat fanatisme heeft er altijd al ingezeten. “Hij was altijd bezig”, aldus Olf. Dat fanatisme heeft de sporter al de nodige medailles en bekers opgeleverd en als het aan hem zelf ligt komen er daar dit weekend dus nog en paar bij. Zijn vader heeft er ook alle vertrouwen in. “Dat Hendri een medaille gaat winnen weet ik wel zeker.”