Een raceparcours om te karten, knuffelen met husky’s of op de foto met je favoriete prinses. Het derde weekend van juni wordt de stadsvloer in Emmen weer omgetoverd tot een speelparadijs voor kinderen. Na twee jaar afwezigheid door corona wordt dit jaar de jubileumeditie van Alles Kids in Drenthe groot gevierd. “Wat ons betreft wordt het hysterischer dan ooit”, zegt bestuurslid Wesly Struik.
Hij kan niet wachten, al staat zijn to-do-lijst nog vol met afspraken om de puntjes op de i te zetten. Alles Kids is het grootste gratis festival voor kinderen in Nederland, een beschrijving waar het bestuur meer dan trots op is. “Er zit heel veel werk in zo’n evenement. Alle activiteiten, optredens en deelnemers moeten geregeld worden, de plattegrond moet worden getekend, noem het allemaal maar op." Het evenement trekt jaarlijks zo'n veertigduizend bezoekers.
Het gratis evenement is bedoeld om kinderen een weekend lang de tijd van hun leven te geven. “Kinderen moeten tegenwoordig zo veel en er ligt zoveel druk op presteren en snel volwassen worden”, vindt Struik. “Hier hoeft dat allemaal niet en mogen ze gewoon lekker spelen.”
Het plezier wat van die kinderen af lijkt te spatten tijdens het evenement is precies de reden waarom hij vijf jaar geleden besloot om in het bestuur te stappen. “Het is zo speciaal als je kinderen ziet spelen en genieten met een glimlach van oor tot oor.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Ook deze editie is er geen centimeter op de stadsvloer te vinden waar niks op te doen is. Zeventig deelnemers zorgen voor een gevarieerd programma. “Kinderen kunnen klimmen en klauteren, genieten van artiesten maar bijvoorbeeld ook suppen op het Raadhuisplein.”
Ook keren oud-deelnemers terug. “Dit jaar zijn de mascottes van Slagharen ook weer aanwezig”, zegt Struik enthousiast. “Kinderen vinden dat vaak echt geweldig.”
Naast oude deelnemers vond het bestuur dat de jubileumeditie wel wat extra’s kon gebruiken. “We willen er echt een groter feest van maken dan we normaal doen.” Daarom zijn er nieuwe activiteiten toegevoegd aan het programma. “We doen bijvoorbeeld een vossenjacht.”
Kinderen kunnen een stempelkaart ophalen en op de stadsvloer op zoek gaan naar een aantal kinderhelden, zoals Kabouter Plop. “Bij deze figuren kunnen ze een stempel krijgen en als ze alle stempels verzamelen krijgen de kinderen een cadeautje.”
Dit, en meer nieuwe elementen moet net dat beetje extra toe gaan voegen aan de jubileumeditie. Een editie waar ze heel trots op zijn als bestuur, ook omdat het organisatorisch niet zo makkelijk ging als voorheen.
Dat de jubileumeditie zo groots zou worden is niet zo vanzelfsprekend als het bestuur had gehoopt. “Het enthousiasmeren was niet het probleem, maar de bedrijven kregen het plantechnisch niet rond.” Veel bedrijven zijn nog steeds bij aan het komen van de coronacrisis. “Grote namen hebben sinds de pandemie echt een personeelstekort, waardoor meedoen met evenementen niet mogelijk is”, legt Struik uit. Onder andere namen als Area en de bibliotheek ontbreken dit jaar.
De organisatie had daardoor aan het begin een behoorlijke kluif aan het rondkrijgen van het evenement. “Zo’n jubileumjaar wil je nog meer knallen dan normaal en als vaste namen afzeggen is dat toch wel even spannend.” Uren bellen en mailen hebben echter hun vruchten afgeworpen: ook dit jaar staat de complete stadsvloer weer vol.
“Ergens is het ook een voordeel geweest dat er een aantal namen hebben afgezegd”, vindt het bestuurslid. Het ontbreken van vaste namen maakt namelijk ook weer plek voor nieuwe namen.
Het jubileumjaar moet een groot feest maken, maar stiekem kijkt Struik ook al uit naar volgend jaar. “Als de nieuwe namen blijven hangen en de bedrijven die nu de bezetting niet rond konden krijgen er beiden zijn wordt het volgend jaar de grootste editie ooit.”
Veel tijd om daarover te fantaseren heeft hij op dit moment nog niet, want hij en de rest van het bestuur zijn nog volop deze editie aan het regelen. “Het belooft echt een grandioos feestje te worden”, glundert hij.