Duizenden mensen uit heel het land bij de Koepelmarkt: ‘Amersfoort is niet zo ver hoor’

Veel spullen te koop bij de Koepelmarkt. Foto: ZO!34/Romano Neef

Suikerspinnen, armbanden, tuingereedschap, je kon het zo gek niet bedenken of het was vanmiddag te koop in Nieuw-Dordrecht. Na twee jaar afwezigheid is de Koepelmarkt terug van weggeweest. Dat het dorp daar naartoe heeft geleefd was te merken aan de drukte en de hoeveelheid spullen. “Ik ben al twee jaar aan het verzamelen om hier vandaag te verkopen”, bekent een van de dorpsgenoten.

Ruim 200 kramen en kleedjes waren tot de laatste centimeter gevuld met spullen. “Mensen willen graag weer verkopen”, verklaart Adrie Fuhler, een van de organisatoren. De Koepelmarkt wordt al jaren gezien als hét dorpsfeest, waar mensen vanuit heinde en verre naartoe komen. “We gaan er graag een dagje op uit en we waren benieuwd”, aldus een koppel uit Amersfoort. “Zo ver is het niet”, lacht ze.

Dorpsfeest

“Mag ik nog een rondje mama?” Heel enthousiast klimt een jongetje uit de draaimolen. Al drie keer achter elkaar heeft hij er in gezeten, maar hij kan er geen genoeg van krijgen. Zijn moeder vindt het wel prima, samen met haar vrienden zit ze op het terras naar hem te kijken.

“Het is echt een dag voor jong en oud”, legt Fuhler uit. Niet alleen worden er dingen verkocht, ook is er rekening gehouden met activiteiten voor kinderen en staat er een hamburgertent en een bar.

De sfeer was goed in Nieuw-Dordrecht vanmiddag:

Een van de vrijwilligers zit met een kop koffie en een sigaret in haar hand even pauze te houden naast de bar. “Ik moet wel weer even inkomen”, lacht ze. Sinds zes jaar helpt ze achter de bar met de markt. “Het is echt een feestje. Ik kom hier zelf vandaan en je merkt dat dit evenement echt leeft in het dorp.”

Dat het leeft is aan het aantal bezoekers te merken. Als vanouds bezoeken duizenden mensen het dorp vandaag. “Hemelvaartsdag is de Koepelmarkt en Nieuw-Dordrecht is de markt”, zegt André. Hij verkoopt vandaag voor het eerst zijn spulletjes op de markt. “Ik ben hier al vaak geweest, maar als bezoeker. Nu wilde ik er ook gaan staan.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Het inrichten van de kramen en kleedjes is bijna nachtwerk. Vanaf vijf uur vanochtend waren de eerste mensen al aanwezig om hun spullen uit te stallen. “Ik was denk ik wel één van de eersten ja”, lacht Wilco. Samen met zijn vrouw Marian staat hij met zijn bakkerskraam op de markt. “Het is voor ons ook de eerste keer”, legt ze uit. Drie jaar geleden namen ze de bakkerij over, maar sindsdien is de Koepelmarkt niet meer georganiseerd. Tot vandaag. “Het is echt voor herhaling vatbaar”, vindt Marco. “Er zijn veel mensen en de sfeer is erg goed.”

Heinde en verre

Niet alleen de bezoekers, maar ook de verkooplui zijn vanuit heel het land naar het Zuidoost-Drentse dorp afgereisd. Zo ook Singh, die normaalgesproken kleding verkoopt in Amsterdam. “Het is een gezellige markt, met leuke mensen”, vindt hij. Dat hij er zo ver voor moet rijden is geen probleem. “Ik sta het allerliefst op de markt, waar dan ook.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Tussen de tweedehandsspulletjes staat een tent waar kinderen glittertattoos kunnen krijgen. “Kinderen vinden het geweldig”, zegt Cody Neijenhuis. Samen met twee collega’s ‘zet’ ze de tattoos. Ze kunnen kiezen uit verschillende dieren en patroontjes en de kleur. “Het is een groot succes, eigenlijk elk jaar.” Sinds zeven jaar staat ze op de Koepelmarkt en daar wil ze voorlopig ook niet weg. “Het is hier gewoon erg gezellig. De sfeer is altijd goed.”

De koepelmarkt in beeld:

Foto's: Romano Neef