Leerlingen Coevorden ontevreden over eindexamen, landelijk duizenden klachten

Ook leerlingen van de Nieuwe Veste klagen over eindexamen. Foto: RTV Drenthe/ Erwin Kikkers

Het regent klachten over het eindexamen Nederlands voor het VWO. Meer dan dertigduizend kwamen er gisteren binnen bij LAKS, de organisatie waar scholieren hun klachten kwijt kunnen. Ook de examenleerlingen van de Nieuwe Veste in Coevorden vonden het een zwaar examen, vertelt directeur Wim Sulimma.

De examenstress slaat op alle middelbare scholen in Nederland weer toe. Zo ook in Coevorden, waar de eindexamenleerlingen zitten te zwoegen om hun diploma te halen. Het ene examen gaat makkelijker dan het andere, maar over het examen Nederlands van gisteren waren de leerlingen het allemaal eens: het was te moeilijk.

“Na het examen kom ik altijd even vragen hoe het ging. De leerlingen vonden dit een heel zwaar examen”, legt Sullima, directeur bovenbouw, uit. Als directeur zijnde kan hij daar niks meer aan veranderen. “De examens staan van tevoren vast en nu is het voor ons ook afwachten.” De klachten die binnenkomen bij LAKS worden gecommuniceerd aan Cito. “Het enige wat ze nog kunnen doen is de normering aanpassen, zodat de cijfers toch meevallen.”

Coronalichting

Dat het eerste examen zo lastig was vindt ook de directeur heel vervelend. “De leerlingen hadden zelf door de lockdowns van de afgelopen twee jaar het idee dat ze een achterstand hebben opgebouwd”, vertelt hij. De school heeft aan de hand van bijlessen en examentrainingen geprobeerd om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden. “We hebben ze geprobeerd te motiveren en ze het gevoel te geven dat ze er helemaal klaar voor waren.”

Nu is het afwachten hoe de rest van de examens gaan. Sulimma hoopt dat de leerlingen die minder moeilijk vinden. “Het eindexamen is de kroon op je schoolperiode, wij als docenten willen ook dat iedereen het haalt.”

Versoepelingen

Door corona konden de leerlingen zich afgelopen jaren niet optimaal voorbereiden op hun examens. Om ze daar ook dit jaar in tegemoet te komen gelden dezelfde versoepelingen als vorig jaar. Zo kunnen ze de examens spreiden over meerdere tijdvakken en hebben ze een extra herkansing. Daarnaast kunnen ze een vak wegstrepen.