Grootste songfestivalfan uit Emmen is er bij in Turijn: 'Het heeft zoiets magisch'

Het songfestival is in volle gang in Turijn. Foto: Adobe Stock/La vector

Het Eurovisie songfestival is in volle gang. Het liedjesfestijn is weer losgebarsten in Turijn en veel Nederlanders zitten morgen tijdens de finale weer aan de buis gekluisterd. Met vrienden of familie, hapje en een drankje en een enkeling met rood-wit-blauw vlaggetje in de hand wordt het festijn een beetje in huis gehaald. Maar niet voor Emmenaar Henry Klok: hij is erbij in Turijn om S10 aan te moedigen.

Hij is misschien wel de grootste songfestivalfan uit de regio. “Het hele gebeuren heeft zoiets magisch, dat is bijna niet uit te leggen.” Voor de tiende keer reisde hij de Nederlandse inzending achterna om er live bij te zijn. “Voor de tv is het al fantastisch, maar in de zaal zie je zoveel meer.”

Het enthousiasme voor het liedjesfestijn begon toen hij een jaar of elf was. “Ik keek toen met het hele gezin op de tv en vond het erg leuk.” Sindsdien kijkt hij elk jaar en langzaam aan is de fascinatie gegroeid. “Het was natuurlijk iets terugkerends en ik keek er steeds meer naar uit. Het is echt geweldig.”

Verzameling

Naast het kijken begon hij met het kopen van lp’s en cd’s en zo groeide het langzaam uit tot een heuse verzameling. Ook begon hij zich in te lezen in de historie, grootste hits en ontpopte hij zich tot een ware songfestivalkenner. “Of ik echt álles weet durf ik niet te zeggen”, lacht hij. “Maar ik kom een heel eind.’

"Het was wel even nagelbijten"

De magie en de sfeer zijn in de zaal echt tastbaar vind de Emmenaar. “Alles wat je op tv niet ziet, de grootsheid en al het werk in de zaal, krijg je natuurlijk wel mee als je op de tribune zit, dat maakt het nog grootser.”

Het plezier werd een klein beetje ingedamd afgelopen dinsdag, toen Nederland als laatste een finaleplek wist te bemachtigen. “Ze zong het zo mooi. Ik had echt kippenvel. Je voelde dat de zaal ontroerd was.”
Daarom was het een verassing dat het zolang duurde voordat haar naam genoemd werd. “Het duurde en duurde en toen kreeg ik het toch een beetje benauwd,” bekent Klok. “Toen we toch genoemd werden heb ik toch wel even hard gejuicht.”

Finale

Maar de rust en opluchting zijn van korte duur: morgenavond mag S10 haar nummer opnieuw ten gehore brengen. Als elfde mag ze het podium betreden tijdens de finale. Een gunstige plek denkt Klok. “We zitten als rustmoment tussen een favoriet en een druk nummer. Dat zou ons zomaar eens kunnen helpen.” Toch is de Emmenaar er niet van overtuigd dat we gaan winnen. “Het is een prachtig nummer en de top tien halen we sowieso, maar of we een winnend nummer hebben weet ik niet.”

Het hele verhaal van Henry luister je terug in de podcast: