Vrijspraak voor Hans O. in rechtszaak kofferbakmoord

Mercedes in het Stieltjeskanaal gevonden in 2017. Foto: Politie

Hans O. uit Emmen is niet schuldig bevonden voor het doden van Ralf Meinema uit Klazienaveen. De rechtbank vindt dat er niet genoeg bewijs is dat O. (43) bij de moord betrokken is. Ondanks dat er wel aanwijzingen zijn, mist het doorslaggevende bewijs volgens de rechtbank.

De vrijspraak betekent dat verdachte Hans O. vandaag nog vrijkomt. Hij zit sinds oktober 2020 in voorarrest. Ook in 2018 heeft hij al drie maanden vastgezeten vanwege de verdenking dat hij betrokken was bij de moord.

'Beide scenario's mogelijk'

Toch zijn er volgens de rechtbank te veel onduidelijkheden rond de dood van de man. De verdediging en de officieren van justitie hebben verschillende scenario's aangedragen en beide scenario’s worden mogelijk geacht. Er is volgens de rechtbank zelfs ruimte voor eventuele andere scenario's.

De drie rechters hebben niet veel antwoorden gekregen. Zo is er geen duidelijk motief voor de moord en is er niet bekend hoeveel daders er zijn.

Tijdens de rechtszaak vorige maand werd wel duidelijk dat er nog een andere persoon bij de moord betrokken is. DNA van een tweede persoon zit namelijk op een sigarettenpeuk en een frisdrankflesje die in de auto zijn gevonden. Het frisdrankflesje zat tussen het gaspedaal en de middenconsole van de klassieke Mercedes geklemd. Daardoor kon de automaat zelf rijden. Het DNA zit niet in de landelijke databank, daardoor is onbekend gebleven wie deze persoon is en hoe deze persoon bij de zaak betrokken is.Genoeg bewijs

Redenen waarom O. werd verdacht is omdat hij de avond voor zijn dood als laatste telefonisch contact met had met Meinema. O. zijn DNA is op Meinema's broekzak gevonden en een anonieme getuige heeft bij justitie verklaard dat hij O. de moord op Meinema heeft horen bekennen. Dit vond het Openbaar Ministerie genoeg bewijs tegen de Emmenaar. Het OM eiste vorige maand achttien jaar gevangenisstraf.

De moord

Het lichaam van Meinema werd in de ochtend van 31 maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes. De auto hing half in het Stieltjeskanaal tussen Coevorden en Zandpol. Meinema bleek meer dan zeven keer met een zwaar voorwerp op het hoofd te zijn geslagen. Ook heeft hij vuistslagen gehad en snijletsel in zijn gezicht en zijn handen. Hij is uiteindelijk overleden aan hersenletsel.