Gemeentelijke onderscheiding bij afscheid van wethouder Joop Brink

Wethouder Joop Brink ontvangt Zilveren Ster. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

Wethouder Joop Brink heeft de Zilveren Ster van Coevorden ontvangen. Tijdens een speciale raadsvergadering woensdagavond werd de vertrekkende wethouder onderscheiden voor zijn bijzondere werk voor de samenleving van de gemeente Coevorden.

Burgemeester Renze Bergsma roemt Joop Brink vanwege zijn lange termijn blik: “Joop keek graag verder dan de huidige bestuursperiode om daarmee een bijdrage te leveren aan de toekomst van de volgende generatie.” Ook noemde Bergsma de onderscheiding 'leuk én verdiend'.

"Joop weet mensen te binden en te overtuigen en is een fijne collega om mee samen te werken. Zijn levensbeschouwingen aan de grote, gele tafel zullen gemist worden", ging de burgemeester verder. Dat Brink het wethouderschap in zijn ogen op een goede manier invulde, bracht Bergsma ook duidelijk onder woorden: "Als het wethouderschap nog uitgevonden zou moeten worden, dan was dat goed besteed aan Joop Brink."

Sport en preventie

Zijn collega’s hebben de wethouder om zijn bijzondere inzet op gebied van sport en preventie voorgedragen voor de onderscheiding. Door zijn inzet is het lokale sport- en preventie akkoord ‘Gezond Coevorden’ namelijk tot stand gekomen.

Hiermee is de basis gelegd voor een gezonde gemeente Coevorden. Door zijn werk zijn er buurtsportcoaches gekomen in de gemeente en is de privatisering en de kwaliteitsimpuls voor de buitensportaccommodaties ingezet.

Niet alleen binnen eigen gemeentegrenzen

“Werk buiten de eigen gemeente hoort ook bij het werk van een wethouder, alleen niet iedereen doet dat in gelijke mate”, zegt woordvoerder Gert de Groot van de gemeente.

Joop Brink vond het daarentegen juist enorm belangrijk dat zijn werk niet lokaal bleef, maar ook doorgezet zou worden in de hele provincie. Een goed voorbeeld daarvan is zijn bijdrage aan het meerjarenprogramma ‘Drenthe Samen Gezond in Beweging’. Daardoor is in heel Drenthe sport en preventie een speerpunt geworden en daar is hij zeer trots op.

Van wethouder naar raadslid

Acht jaren heeft Brink zich als wethouder ingezet voor de gemeente Coevorden. Deze avond is daar een einde aan gekomen. Wethouder wil Joop Brink niet meer zijn, maar als raadslid van de PVDA zal hij de komende vier jaren nog wel onderdeel zijn van de gemeenteraad van Coevorden.

"Ik vind het vak van wethouder het mooiste van de wereld. Ik voel me gepromoveerd tot raadslid, want dat is hoogste orgaan van de gemeente en dat zullen ze merken ook", lachte Brink, die aangeeft dat hij de politiek veel dank verschuldigd is. "Ik heb mij altijd verheugd op het politieke spel en altijd beseft dat de raad het eerste en het laatste woord heeft." Hij noemde het wethouderschap een dienend vak: "Je bent niet de baas, maar de verbinder."