Emmense Chanine op zoek naar hulp voor moeder en oma van gevluchte Olesia

Olesia met haar eenjarige zoontje Stefan. Foto: Eigen foto

Begin maart, toen de vluchtelingenstroom door de oorlog in Oekraïne net op gang kwam, was ze een van de eersten in Drenthe die zelf vluchtelingen in huis nam. Nu heeft Chanine Nijmeijer opnieuw twee Oekraïners in huis. En daarvoor zoekt ze nu hulp.

De vier dames die Chanine in maart in huis nam, zijn inmiddels vertrokken. “Via het netwerk wat ik heb opgebouwd, ben ik in contact gekomen met een man die in Assen een appartementencomplex heeft. Het leegstaande appartement dat hij gebruikte voor recreatief gebruik, heeft hij beschikbaar gesteld voor de dames”, vertelt Chanine. “Zij wonen nu dus zelfstandig in Assen. Één van de moeders gaat binnenkort aan het werk, één van de tienermeiden heeft ook al een baan en beide tieners gaan naar school.”

Lees ook: Emmense Chanine vangt zelf Oekraïense dames op: 'Hele lieve, zachte mensen'

Tekst gaat verder onder foto

Emmense Chanine (derde van links) met de gevluchte dames die ze afgelopen maart in huis nam. Foto: Eigen foto

Chanine was overrompeld met de steun en donaties. “Ik heb zoveel positieve reacties gekregen toen en er zijn zoveel spullen geleverd, op een gegeven moment stond de schuur tot de nok toe vol met kleding”, lacht ze. “Daar hebben we zoveel mensen mee kunnen helpen.” De kleding die Chanine niet nodig had, is allemaal overgebracht naar het Leger des Heils, waar deze aan andere Oekraïense vluchtelingen is uitgedeeld.

Tekst gaat verder onder foto

Wat begon met een paar dozen, werd uiteindelijk een schuur vol. Foto: Eigen foto

Richtlijnen stuk duidelijker nu

Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en zijn de regels voor het opvangen van Oekraïners bij mensen thuis een stuk duidelijker. “In de gemeente Emmen is het goed geregeld”, vertelt Chanine. “Zodra ze aankomen, worden ze meteen ingeschreven en dan komt er ook direct leefgeld vrij.” Heel anders dan in het begin, toen Chanine en de gemeente nog niet wisten hoe ze de vluchtelingen moesten registreren.

Begint toch weer te kriebelen

En nu heeft Chanine dus opnieuw vluchtelingen in huis: “Ik wilde nog even toegeven aan het gevoel wat ik aan het begin had. Dat ik graag opvang wilde zijn voor een moeder met een klein kind.” Dat Chanine in maart vier personen op de stoep had staan, was toen namelijk ook niet de bedoeling. “Ik heb voor die dames een goed onderkomen gevonden en toen dacht ik: ik neem even rust. Maar toen begon het toch te kriebelen om weer iemand in huis te nemen.” Dit keer dus wel voor moeder en kind.

Zo gezegd, zo gedaan. Want inmiddels is het huis van Chanine en haar dochter aangevuld met het gezelschap van Olesia en Stefan van één jaar. Dat gaat hartstikke goed, maar nu heeft ze hulp nodig. Chanine: “Vorige week hoorde ik dat de 53-jarige moeder van Olesia en haar 75-jarige oma ook wel graag deze kant op willen komen.”

In de ZO!34 podcast ‘Opstaan Doe Je Zo’ vertelt Chanine waarom de moeder en oma van Olesia in eerste instantie Oekraïne niet wilden verlaten:

Zoektocht naar een nieuwe plek

Dus moet er gezocht worden naar een onderkomen voor moeder en oma. “De wens is er dat ze samen met Olesia en Stefan in één huis zitten. Dat hebben ze het liefst. Dan kan Olesia een beetje hulp krijgen met Stefan en überhaupt is het fijn om met familie te zijn”, zegt Chanine. Samen op een plek is natuurlijk het mooist, maar het is ook begrijpelijk als dat niet kan. Een plek in de buurt van Emmen voor oma en moeder is dan ook van harte welkom.

“Zondag komen ze al aan op Schiphol, dus er is enige haast bij”, zegt Chanine. “Ik hoop dat er iemand een plek vrij heeft voor de vier én een hond. En als dat niet lukt hoop ik in ieder geval dat de twee met hondje een plek in de buurt kunnen krijgen.”

Mocht je Chanine willen helpen of andere tips hebben, neem dan contact op met Jeffrey Verdel (j.verdel@zo34.nl). Wij zorgen dat de tips bij Chanine terecht komen.