Emmer huisarts gaat helpen in Polen: ‘Je ziet dan pas in wat voor luxepositie wij leven’

Huisarts Janette Steendam vertrekt voor drie weken naar Polen om medische zorg te bieden. Foto: Doktershoes

Huisarts Janette Steendam vertrekt volgende week naar het oosten van Europa. De Emmense gaat naar Krakau in Polen, om daar drie weken lang medische hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen.

Helemaal in de planning lag de reis naar Polen niet. Steendam zou eigenlijk naar het Griekse eiland Samos vertrekken, om daar een nieuwe medische missie op te zetten, maar omdat de vergunningen daarvoor nog niet rond waren, werd ze gevraagd om te helpen in Polen. Daar hoefde ze niet lang over te denken: “Je wilt graag helpen, dat is ook een van de redenen dat ik dokter ben geworden.”

Niet de eerste keer

Voor de huisarts, die doorgaans werkt in huisartsenpraktijk Slaghuis in de Emmer wijk Bargeres, is het niet de eerste keer dat ze ondersteund in een land waar het nodig is. “Ik ben drie keer op Lesbos geweest”, vertelt ze. “Via stichting Bootvluchteling ben ik toen op medische missie geweest.”

Impulsieve actie

Jaren geleden kwam Steendam met vriendin Ina voor het eerst in aanraking met helpen op het Griekse eiland. “In de Libelle las ik toen over een Nederlandse stichting waar je een week bij kon helpen en dat hebben we toen heel impulsief gedaan. Als je daar bent, praat je ook met andere non-governmental organisations (organisaties die onafhankelijk van de overheid richt op een verondersteld maatschappelijk belang, red.) die daar opereren. Zo kwam ik bij stichting Bootvluchteling”, vertelt Steendam. “Dat paste mij, omdat ik toch wel graag iets medisch wilde doen.”

De zorg die wordt verleend, is heel variërend, maar ook veel vergelijkbaar met standaard huisartsenzorg. Steendam: “Acute medische zorg, zoals mensen en kinderen met koorts, maar ook heel veel angstige en getraumatiseerde mensen. Je levert ook veel acute psychiatrie dus.”

Tekst gaat verder onder foto

Steendam tijdens een eerdere missie op het Griekse eiland Lesbos. Foto: Eigen foto

Meer waardering voor westerse wereld

Door de medische missies gaat de Emmer huisarts de wereld waarin wij in Nederland leven steeds meer waarderen. “Je relativeert enorm en dat zie je in wat voor luxepositie wij leven. En in vrijheid vooral”, stelt Steendam. “Op Lesbos wilde iedereen ergens een verblijfsvergunning hebben. Ik heb gewoon een paspoort en als ik wil kan ik weg. Je vrijheid is zo ontzettend belangrijk, soms realiseer je je dat niet.”

Veel onduidelijk

Wat Steendam nu precies in Polen gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. “Op Lesbos is al veel via een vast systeem opgezet, maar in Krakau is alles nog heel nieuw. Er is wel een basis, maar ik denk dat we nu vooral ingezet worden waar we het hardst nodig zijn.” De huisarts denkt dat het hier ook vooral om acute medische zorg en psychiatrie gaat.

“De vluchtelingenstroom bestaat vooral uit ouderen, vrouwen en kinderen”, zegt Steendam. En die hebben verschillende zorg nodig. “Ouderen kunnen in de vlucht hun medicijnen vergeten zijn, waardoor ze hulp nodig hebben. Bij kinderen zal het vaker om koorts gaan.” Volgens de Emmense is veertig procent van de vluchtelingen kind.

Zorg in Emmen gaat door

Voor de patiënten van Steendam in Emmen heeft de dokter een geruststellende mededeling: “De zorg in de praktijk gaat natuurlijk gewoon door. Het is niet dat de praktijk drie weken dicht gaat. Daar hoeft niemand zich zorgen om te maken.”

Mocht je Janette Steendam willen steunen tijdens haar missie, dan kun je een bijdrage storten op rekeningnummer NL 83 ABNA 0460598813, t.a.v. J.C. Steendam. Ook een donatie aan Stichting Bootvluchteling wordt door de huisarts gewaardeerd.