Evangelist Wim de Jonge: 'Ik denk dat 95 procent mij voor gek verklaart'

Evangelist Wim de Jonge op zijn vaste staanplaats in het centrum van Emmen Foto: RTV Drenthe / Liam Heeremans

Hij is een bekend gezicht in het centrum van Emmen, de 58-jarige evangelist Wim de Jonge. Elke dag zit hij op een stoeltje voor de Hema met naast zich zijn fiets, bepakt met verschillende tekstborden. Teksten als: 'Ik bewijs je in 1 minuut dat Jezus bestaat' en 'Jezus is het vaccin tegen angst'. Maar waarom doet hij dat? De oorzaak ligt in zijn jeugd. Hij blikt terug op zijn periode als kind.

"Ik heb al op zeer jonge leeftijd angststoornissen ontwikkeld", vertelt de evangelist uit Emmen. "Mijn ouders hebben mij geprobeerd te helpen, maar dat lukte niet." Volgens De Jonge was hij een echte 'einzelgänger' in die periode, hij had een hazenlip en werd veel gepest. "Op alle mogelijke manieren heb ik geprobeerd de angst kwijt te raken en dat heeft gigantische gevolgen gehad." Die gevolgen gingen namelijk gepaard met verslavingen.

"Toen ik een jaar of 23 was ben ik erachter gekomen dat het niet verder kon op deze manier. Er moest een oplossing komen. De angst nam zulke extreme vormen aan dat ik eigenlijk niet meer kon leven", gaat De Jonge verder. Hoewel zijn ouders gelovig waren, was hij geen voorstander van de kerk. "Ik was anti-kerk", vertelt hij. Toch was hij jaloers, omdat de mensen die geloofden in zijn ogen rust hadden in het leven. "Uiteindelijk heb ik deze stap ondernomen en daarna begon mijn leven te veranderen."

Vragen stellen

"Je kunt angst oplossen door je vragen aan God te stellen, aan de Here Jezus, en dat ben ik gaan doen in mijn leven." Doordat hij de vragen stelde die zijn angst veroorzaakten nam het meer en meer af. "Uiteindelijk ben ik gestopt met roken en drinken en met alle andere dingen die ik deed om mijn angst kwijt te raken." En met succes, de evangelist kreeg minder last van angst. "Ik kreeg richtingsgevoel in mijn leven en dat geeft rust."

De grootste vraag die De Jonge heeft gesteld is waarom. "Waarom moeten wij zoveel angst hebben?". Volgens de evangelist had hij God nooit gezocht als hem niks was overkomen in het leven. "Dat was één van de antwoorden."

'Zelf niet op het idee gekomen'

De Jonge is zelf niet op het idee gekomen om aan andere mensen te vertellen hoe zij van hun angst af kunnen komen. "Ik ben op een gegeven moment gaan dromen en een aantal jaar geleden werd ik elke morgen met een droom wakker. Dat waren complete verhalen." De Emmenaar wist niet wat hij met alle verhalen moest. "Uiteindelijk heb ik de verhalen over angst steeds kleiner gemaakt, zodat het in één minuut verteld kan worden." Op die manier is De Jonge op verschillende plekken op straat terecht gekomen, maar dat is niet overal een succes geweest.

"Ik ben weggejaagd uit het Rensenpark en uit Wildlands. Uiteindelijk ben ik op straat gaan zitten." De laatste droom vertelde dat hij het aan iedereen mag vertellen, maar het aan niemand mag opdringen. "Maar ik mocht wel reclame maken en dat heb ik gedaan met de bordjes", lacht De Jonge, die benadrukt dat hij niemand aanspreekt op straat.

Betekenis

Over de betekenis van de borden wil de evangelist niet zoveel kwijt. "Ik wil het een beetje geheim houden, want anders komt niemand meer langs, maar in principe bestaat angst uit de vragen zonder antwoorden." De Jonge legt mensen uit wat je zou kunnen doen om antwoord te krijgen op de vragen. "Als je dat ontdekt, zou het er heel anders uit kunnen zien."

Over het bord 'Jezus is het vaccin tegen angst' laat De Jonge wat meer los. "Heel veel mensen vertrouwen op vaccins als geneesmiddel en dat neemt veel angst weg." Volgens De Jonge is de coronaperiode hier een goed voorbeeld van. "Er zijn ook mensen die vertrouwen op Jezus en dat neemt ook heel veel angst weg. Het is een synoniem."

De Jonge in gesprek met een voorbijganger

'Ik denk dat 95 procent mij voor gek verklaart'

En wat betreft de verschillende meningen over Wim de Jonge? "Ik denk dat 95 procent van de mensen mij voor gek verklaart, de vijf procent die mij gesproken heeft en mij verhaal heeft begrepen, denken er misschien toch anders over.".

Opvallend genoeg verklaart hij iedereen voor gek die dit zou doen. "Misschien nog wel erger dan de mensen die op straat lopen." De boodschap die de evangelist wil overbrengen is een kort verhaaltje. "Ik vertel wat je zou kunnen doen om te ontdekken of het waar is wat ik vertel over angst. Dat kunnen andere mensen niet, dat kan je alleen zelf."

Zeven dagen in de week

De Jonge was in het verleden meubelmaker en daarna bouwkundig tekenaar. Door bezuinigingen in de coronaperiode is hij zijn baan verloren en hiermee begonnen. "Het woord corona heeft zoveel angst gevormd in Nederland. Daar moest een woord tegenover staan", geeft hij aan. Als het kan staat hij elke dag op zijn vaste staanplaats voor de Hema.

In zeer uitzonderlijke situaties gaat de evangelist niet naar het centrum. "Bij stormbuien of als er een meter sneeuw ligt ga ik niet heen. Dan zijn er ook geen mensen." Bij gunstige weersomstandigheden kun je De Jonge verwachten in het centrum van Emmen.

Naast evangelist is De Jonge ook kerkganger. "Ik ben lid van de stadskerk. Een grote en lieve gemeente met veel mensen. Ik voel me hier thuis."

Dit is een artikel van