In heel Zuidoost-Drenthe werd vanavond stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Tijdens de herdenking worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna herdacht.
Fotografen van ZO!34 waren aanwezig bij de herdenkingen in Coevorden, Dalen, Oosterhesselen en Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Lees hieronder een kort verslag van de herdenkingen.
De herdenking in Coevorden begon met een bijeenkomst in de Stadskerk aan de Kerkstraat. Wethouder Steven Stegen sprak namens het gemeentebestuur, kinderen van de basisschool droegen een gedicht voor en kinderen van de Grundschule uit het Duitse Laar zongen een lied. Daarna gingen alle aanwezigen in een stille tocht naar het Joods Monument bij de voormalige synagoge. Na een kranslegging en herdenking daar ging de stille toch naar het verzetsmonument aan het Van Heutszpark. Na het signaal taptoe werden twee minuten stilte gehouden gevolgd door het Wilhelmus en kransleggingen.
Wethouder Steven Stegen legt samen met een bestuurslid van Synagoge Coevorden een krans. Foto: ZO!34/Richard Bouwland
Leden van Jeugdbrandweer Coevorden en Drostengroep Scouting Coevorden lopen voorop in de stille tocht. Foto: ZO!34/Richard Bouwland
Stedelijke Muziekvereniging Coevorden speelt koraalmuziek bij het Verzetsmonument aan het Van Heutszpark. Foto: ZO!34/Richard Bouwland
Het signaal taptoe voorafgaande aan de twee minuten stilte. Foto: ZO!34/Richard Bouwland
Leerlingen van de Paul Krugerschool, die het monument geadopteerd hebben, leggen bloemen. Foto: ZO!34/Richard Bouwland
Het Verzetsmonument in Coevorden. Foto: ZO!34/Richard Bouwland
In Dalen werden bloemen gelegd bij de gedenksteen op de Joodse begraafplaats aan de Drift. Een stille omgang ging vanaf de Caspershof in het centrum naar de Algemene Begraafplaats waar een bloem- en kranslegging was bij de Canadese slachtoffers en het oorlogsmonument. Dit werd gedaan samen met leerlingen van groep 8 van de basisscholen. Na de twee minuten stilte volgde het signaal taptoe, gevolgd door een gedicht en het zingen van het Wilhelmus. Aanwezig namens het gemeentebestuur was raadslid Henk Bouwers.
Stille omgang naar de Algemene Begraafplaats. Foto: ZO!34/Gea Welleweerd
Bloemlegging door leerlingen van groep 8 van de basisscholen. Foto: ZO!34/Gea Welleweerd
Het signaal taptoe. Foto: ZO!34/Gea Welleweerd
Toespraak door leerkracht en voorzitter comité Henk Wilting. Foto: ZO!34/Gea Welleweerd
Krans namens het gemeentebestuur van Coevorden. Foto: ZO!34/Gea Welleweerd
Kransen en bloemen bij de gedenksteen op de Joodse Begraafplaats in Dalen. Foto: ZO!34/Gea Welleweerd
In Oosterhesselen was er een stille tocht naar de Hervormde Gemeente aan de Geserweg. Daar werd door muziekvereniging Excelsior de taptoe geblazen gevolgd door twee minuten stilte. Namens het gemeentebestuur legde burgemeester Renze Bergsma een krans. Ook waren er kransleggingen namens Plaatselijk Belang, schoolkinderen en inwoners van Gees en de Hervormde Gemeente Oosterhesselen. Burgemeester Bergsma hield een toespraak en twee leerlingen van het Esdal College lazen een gedicht voor. Muziekvereninging Excelsior speelde het Wilhelmus.
Optocht naar de herdenkingsplek bij de kerk. Foto: ZO!34/Jan Geerlinks
Kranslegging door leerlingen van de basisschool. Foto: ZO!34/Jan Geerlinks
Toespraak van burgemeester Renze Bergsma. Foto: ZO!34/Jan Geerlinks
Kranslegging door burgemeester Bergsma. Foto: ZO!34/Jan Geerlinks
Foto: ZO!34/Jan Geerlinks
In de Zuiderkerk in Nieuw-Amsterdam vertelde Sandra van Dree–Liefhebber over haar relatie met de oorlog. Menso Rappoldt hield een toespraak over ‘Vrijheid in verbondenheid’, dit jaar het nationale thema van de 4 mei-herdenking. Ook was er een gedicht te horen dat Geja Casu bij dit thema heeft gemaakt. Muzikale medewerking werd verleend door een ensemble van harmonie Euterpe uit Emmen en de Cantorij van de Zuiderkerk in Nieuw-Amsterdam. Aansluitend was er een stille tocht naar het herdenkingsmonument op de hoek Jagerslaan/Dreef waar bloem- en kransleggingen waren. Ook werd hier het signaal Taptoe gegeven gevolgd door twee minuten stilte. 's Middags voorafgaand aan de plechtigheden hebben schoolkinderen witte rozen leggen op de Stolpersteine in het tweelingdorp. De stenen herinneren aan de joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De kinderen hebben de Stolpersteine de afgelopen weken gepoetst om ze letterlijk weer glans te geven. Ook onderhoudt de schooljeugd de plek rond het herdenkingsmonument.
Kranslegging bij het herdenkingsmonument aan Jagerslaan/Dreef in Nieuw-Amsterdam. Foto: ZO!34/Wiebe Veenstra
Foto: ZO!34/Wiebe Veenstra
Kranslegging door basisschoolleerlingen. Foto: ZO!34/Wiebe Veenstra
Foto: ZO!34/Wiebe Veenstra
Het herdenkingsmonument in Nieuw-Amsterdam. Foto: ZO!34/Wiebe Veenstra