Van de Oude Meerdijk naar een Nieuwe Meerdijk? 'Dit stadion voldoet niet meer'

De Oude Meerdijk Foto: ANP

Met het kampioenschap en de promotie naar de eredivisie, kunnen de ambities van FC Emmen weer uit de la worden gehaald. Niet dat die zijn weggeweest, maar dankzij de razendsnelle promotie komt het doel om een stabiele eredivisieclub te worden weer binnen handbereik. Een drempel om dat doel te behalen, is het stadion. Want de knusse Oude Meerdijk heeft sympathie, maar niet de toekomst, stelt sportmarketeer Frans van den Wall Bake.

Bij de club zijn ze het er al langere tijd over eens dat er een nieuw stadion moet komen. De 8.300 stoeltjes en zeven skyboxen zijn ook niet meer toereikend genoeg, is de mening van de sportmarketeer. "Sponsoren willen meer dan een logo, bordje langs het veld of een parkeerplaats. Ze willen er klanten of mensen ontvangen. Daarmee voldoet het huidige stadion van Emmen niet meer aan de eisen."

Het principe is simpel: hoe meer plek voor sponsoren, hoe meer inkomsten. Van den Wall Bake vergelijkt de huidige situatie van Emmen met die van Feyenoord. Ook die club zit met De Kuip aan de limieten wat betreft het ontvangen van sponsoren. "Het is niet voor niets dat Feyenoord probeerde een nieuw stadion te bouwen. In De Kuip kunnen ze sponsoren niet faciliteren. Dan kan in de ArenA bijvoorbeeld wel."

In het filmpje leggen we uit waarom Emmen graag een nieuw stadion wil:

Het is voor Van den Wall Bake helemaal geen vraag meer of FC Emmen een nieuw stadion nodig heeft. Dat het nodig is, staat wat hem betreft al lang vast. Dat nieuwe stadion moet flink groter worden dan de huidige. Een capaciteit van 20.000 mensen is volgens hem zeker geen gekke gedachte.

Verder stelt hij voor om het aantal skyboxen zeker te verdrievoudigen. "Je moet er een stuk of 25 hebben, als het niet meer is. Als je een nieuw stadion bouwt, bouw je de skyboxen helemaal rond. Zoveel mogelijk, maar dat is natuurlijk weer afhankelijk van het budget."

Potentie

Maar heeft de club wel zoveel potentie om minimaal 25 skyboxen te vullen? Van den Wall Bake ziet dat wel gebeuren. "Ja, absoluut", zegt hij meteen op de vraag of er veel potentie in de club zit. "Dat is op basis van het feit dat ze landelijke sympathie hebben."

Opnieuw maakt de sportmarketeer de vergelijking met een andere eredivisieclub. "SC Heerenveen heeft dat laten liggen. Er was - zo'n 10 jaar geleden - een tijd dat Heerenveen na de 'grote drie' de nummer vier was in populariteit. Door minder goede resultaten en interne strubbelingen, heeft die club moeten inboeten aan imago. Dat creëert ruimte voor een ander en met aantrekkelijk voetbal heeft Emmen de harten veroverd in het hele land."

Het artikel gaat verder onder de foto

Zaterdag was het nog groot feest bij de Oude Meerdijk, toen de selectie gehuldigd werd

Dat wil volgens Van den Wall Bake niet zeggen dat Emmen, samen met AZ, Twente of Utrecht, meedoet om plek vier. "Die plek is te hoog gegrepen, maar Emmen moet gokken op het linkerrijtje. De potentie is er, er is sympathie vanuit het land. Het is hartstikke goed dat ze zijn gepromoveerd. Nu moeten ze hoge doelstellingen formuleren."

Hoewel het vanuit commercieel oogpunt interessant is om een nieuw stadion te bouwen, zegt Van den Wall Bake daarbij wel dat de fans op de eerste plaats staan. "Ze (de club, red.) moeten niet de fout maken dat ze het voor de business doen. De fans zijn de levensader van het betaalde voetbal: zij moeten het idee krijgen dat ze ook een beter stadion krijgen."

Geld

"Nu moeten ze op zoek naar geld om permanent in dat linkerrijtje te komen", legt Van den Wall Bake uit over de volgende stap die de club moet nemen. "Dat moet je in eerste instantie zoeken bij het Drentse bedrijfsleven. Die hebben sowieso een affiniteit met de club, bijvoorbeeld doordat werknemers al op de tribune zitten."

Maar vanwege de sympathie die de club volgens Van den Wall Bake in het land heeft, moet de club ook landelijke sponsoren zoeken. "En dan met name merken die al in het voetbal actief zijn. Ik kan me voorstellen dat ze met een biermerk of bijvoorbeeld ING een deal maken."

Daarbij moet volgens de sportmarketeer ook gekeken worden naar de gemeente en de provincie. Van den Wall Bake vindt dat daar ook de portemonnee getrokken moet worden. "Het argument dat ik veel hoor is: 'Er is in het voetbal al zoveel geld, dat hoeven we niet te steunen'. Maar het heeft ook een sociaal-maatschappelijke functie."

Het artikel gaat verder onder de foto

Een fan maakt een foto over hek hek van de Oude Meerdijk

"Zolang de gemeente en provincie musea, bibliotheken, de schouwburg en een concertzaal steunen, heeft voetbal evenveel recht op steun. Emmen moet bij de gemeente en provincie aankloppen, dan is ook nog eens het bedrijfsleven meer geneigd om te steunen", stelt de marketeer.

Degradatiespook

Maar wat Emmen inmiddels ook weet, is dat het eredivisiesprookje snel weer voorbij kan zijn. In hoeverre is een nieuwe degradatie een risico voor de club? "Het zou niet prettig zijn om opnieuw te degraderen, maar dat weet je nooit honderd procent zeker." Juist in dit scenario zou de club een deal moeten maken met de provincie en gemeente, vindt Van den Wall Bake. "De club doet veel voor de gemeenschap, de omgeving en de provincie."

"Tuurlijk zijn er risico's", erkent ook de sportmarketeer, "maar in het voetbal geldt ook no guts no glory. Dat moeten ze ook in hun beleid uitspreken: 'We moeten het lef hebben om een nieuw stadion te bouwen'."

"Dat kan alleen maar steun opleveren. Mensen zouden zeggen: 'Dat is typisch Emmen, als relatief kleine stad de eredivisie ingaan en een nieuw stadion willen bouwen. Bravo, applaus!'", besluit Van den Wall Bake.

Fans in de Oude Meerdijk

Dit is een artikel van