Marzieh uit Iran is de eerste inburgeraar onder de nieuwe Wet Inburgering in gemeente Coevorden

Marzieh Hosseini eerste inburgeraar onder nieuwe wet in gemeente Coevorden. Foto: ZO!34 / Ana Ivis

Van de miljoenenstad Teheran in Iran verhuisde Marzieh Hosseini naar Coevorden, voor een hereniging met haar man die er al woont. Ze is daarmee de eerste nieuwkomer in gemeente Coevorden onder de nieuwe Wet Inburgering die op 1 januari 2022 inging.

“Ik vind Coevorden erg leuk, iedereen is erg vriendelijk en zegt ‘hallo’ tegen me. Dat doen vreemdelingen in Teheran niet”, vertelt Marzieh. “De belasting is trouwens wel heel erg hoog vertelt mijn man”. Ook is ze erg onder de indruk van het feit dat alles zo netjes en georganiseerd is in Nederland.

Samen met de gemeente heeft Marzieh inmiddels een plan opgesteld voor haar toekomst in Nederland. Ze gaat eerst de Nederlandse taal leren en vrijwilligerswerk doen, vervolgens wil zij haar studie farmacie afronden die zij in Iran is begonnen. “Ik hou van studeren en wil graag in een laboratorium werken”, vertelt Marzieh.

Samen een plan maken

Het is nieuw dat statushouders samen met de gemeente een plan opstellen voor het inburgeren. Een inburgeraar moest onder de oude wet bijvoorbeeld zelf een lening regelen voor de scholing bij de Dienst uitvoering Onderwijs (DUO) en moest zelf een school vinden. “Dat bleek in de praktijk soms ingewikkeld te zijn voor mensen die nieuw zijn in Nederland en het systeem niet kennen”, legt Martje Sloff uit, regievoerder inburgering bij gemeente Coevorden.

Nederlands leren en stage lopen tegelijk

Verplicht stage lopen en de Nederlandse taal leren, is ook een nieuwe ontwikkeling. Op deze manier kan de taal in de praktijk geoefend worden.

P31 is één van de bedrijven waar statushouders stage kunnen lopen in Coevorden. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van schutting-onderdelen. Zij werken inmiddels een jaar samen met de gemeente en hebben stageplekken gemaakt voor nieuwkomers die de taal leren. De nieuwe wet is op deze manier van te voren in praktijk gebracht en er is gekeken of de nieuwe wet in praktijk werkt.

Harjan Sibon is de eigenaar van het bedrijf en noemt de nieuwe wet inburgering een ‘slimme zet’ voor alle betrokken partijen: “De mensen komen nu veel eerder in de Nederlandse maatschappij terecht. Zo leren zij de taal beter, maar ook de Nederlandse gewoontes". Inmiddels heeft Sibon een aantal statushouders aangenomen en zij hebben dankzij de stage een betaalde werkplek bij het bedrijf.