Vijfentwintig zwartwit-foto’s sieren de hal van het gezondheidscentrum in Klazienaveen. Allemaal zijn het inwoners van Zuidoost-Drenthe. “Ik denk dat je het ook ziet”, zegt Huib Rutten, die de foto’s heeft gemaakt. “Het zijn allemaal dezelfde type mensen.” Dat het allemaal mensen uit de omgeving zijn is niet het enige opvallende aan de serie. De foto’s zijn allemaal gemaakt met een antieke camera uit 1890.
“Het is geweldig dat hij het nog doet, ik heb er lang naar gezocht.” De fotograaf glundert bijna als hij naast de camera staat. In een grote houten schuur achter zijn woning staat de antieke camera. “Het precieze jaar is niet helemaal duidelijk, maar deze camera’s werden tussen 1890 en 1914 gemaakt.”
Als fotograaf maakt hij het liefst foto’s van levende wezens. Zijn schuur hangt vol met foto’s van mensen en dieren. “Zonder dat element mist er iets in de foto, dan vind ik het gewoon een plaatje. Een foto van bijvoorbeeld een zonsondergang pakt me niet.”
Het is daarom ook niet gek dat hij begon met een serie portretten van de mensen in het dorp waar hij woont. “De camera neem je ten eerste niet zomaar mee op de fiets natuurlijk”, grijnst hij. Omdat hij de camera niet mee kon nemen kwamen de mensen naar hem. Het effect wat er bij kwam kijken verraste de fotograaf positief. “Je herkent iets aan de mensen, waaraan je kan zien dat ze hier uit de buurt komen.”
Het vinden van de mensen ging overigens vanzelf. “De eerste persoon was mijn buurman, die heeft het weer doorverteld en zo is het rond gegaan.” Op die manier ontstond een reeks van ruim veertig foto’s, waarvan ongeveer de helft te zien is in het gezondheidscentrum. “Daar wilden ze een expositie, maar de vrijheid lag bij mij.”
Het ontwikkelen van de foto’s is een behoorlijke klus. “Van het maken van de foto tot het ontwikkelen, alles doe ik op de ouderwetse manier”, vertelt Rutten. “Het maken van de foto duurt een paar minuten en het ontwikkelen komt heel precies.” Als model moet je wel even geduld hebben, het maken van de foto neemt enkele minuten in beslag. Omdat het scherpstellen heel nauwkeurig komt mag je niet bewegen. De oplossing is simpel, maar ook een beetje ongemakkelijk: "Er staat een hoofdklem achter het krukje, zodat het voor mensen wat lastiger is om te gaan verzitten."
Ondanks het vele werk heeft hij wel heel bewust gekozen voor het gebruik van de antieke camera. “Het geeft de foto’s iets extra’s”, vindt hij. “Het hele proces maakt de foto uniek.”Ik nam de proef op de som en liet een foto maken: