Het is de dag van de lintjesregen! Traditioneel is de dag voor Koningsdag het moment waarop er in heel Nederland heel veel lintjes worden uitgedeeld. Zo ook in Emmen, waar burgemeester Eric van Oosterhout een glimlach op de gezichten mag toveren.
Een lintje komt toe aan iemand die langere tijd iets heeft betekend voor de samenleving. “Dat zijn dan sowieso geen betaalde functies, maar vrijwilligers”, zegt van Oosterhout. “En dan hebben we het over de koster van de kerk, de penningmeester van de voetbalvereniging, of degene die al jaren iets doet voor het Rode Kruis. Een heel palet, maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal iets gedaan voor de samenleving.”
Voor wie denkt dat lintjes alleen maar onder ouderen worden uitgereikt, heeft de burgemeester goed nieuws. Zo vertelt hij dat zijn eigen rechterhand Anita ook een lintje heeft gekregen. “Zij kreeg vorig jaar een lintje, omdat ze zich al jarenlang inzet in haar dorp Zweeloo. Het is dus niet zo dat je bijna dood moet zijn voordat je een koninklijke onderscheiding krijgt”, vertelt de burgemeester.
Toch zijn het over het algemeen oudere mensen die een lintje toebedeeld krijgen. “Het gaat erom dat je je langere tijd inzet. Als je 19 jaar oud bent en net één jaar grensrechter bij de voetbalclub, dan kom je natuurlijk niet in aanmerking”, schetst van Oosterhout.
Tekst gaat verder onder de foto
Een lintje zoals deze vandaag uitgereikt wordt. Foto: RTV Drenthe
Op zo’n dag worden de mensen als verrassing naar de Grote Kerk in Emmen gelokt. De meest bijzondere smoesjes worden daarvoor gebruikt, vertelt de burgemeester. “Ook ik word daarvoor wel eens gebruikt. Dat ze dan een afspraak hebben met de burgemeester voor de vereniging en daarom maar even een net jasje aan moeten trekken bijvoorbeeld”, lacht van Oosterhout.
Om een lintje te krijgen, moet jouw prestatie opvallen bij de gemeente. Je moet dus als het ware opgegeven worden, of jezelf opgeven. “Dat gebeurt bijna nooit. Dat is iets wat ze in het westen misschien doen, zichzelf opgeven”, grapt de burgemeester, “Maar wij nuchtere Drenten doen dat niet.” De burgervader roept op om hier aandacht aan te besteden. “Als er nou iemand bij jou in de buurt is waarvan je denkt: die zet zich al zo lang in, geef diegene dan op! Neem even contact op met het gemeentehuis en dan zetten we dat proces in gang.”
Dat proces duurt dan vervolgens ongeveer negen maanden. Van Oosterhout: “Ik zeg altijd: een lintje duurt net zolang als een baby krijgen”
In Emmen worden vandaag achttien lintjes uitgereikt. Wie de gelukkigen zijn, lees je later vandaag op onze website of in de app.