Schoolvoetbaltoernooi afgetrapt in Dalen: 'Gaaf om zo afscheid te nemen van groep 8'

Het publiek kan weer klappen voor de deelnemende scholieren. Foto: RTV Drenthe

Het gras is groen, de lucht is blauw. Ideaal weer voor een potje voetbal! Na twee jaar van corona is er vandaag weer afgetrapt voor het schoolvoetbaltoernooi in de regio van Dalen.

Vele basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 kijken er altijd naar uit: schoolvoetbal. In Dalen worden vandaag voorrondes gehouden van omliggende scholen. Volgens mede-organisator en gymleraar Guus Eggen, hebben de scholieren er zin in. “Het is ook iets van alle generaties. De kinderen van nu kijken ernaar uit, maar ik weet nog wel dat ik er vroeger ook heel enthousiast van werd. Dat is nu nog zo. Sinds de kinderen er lucht van kregen dat we bezig waren met de organisatie, houden ze er maar niet over op.”

Bijna twintig deelnemers

Aan deze voorrondes, die gehouden worden op Sportpark 't Grootveld in Dalen, doen scholen uit Dalen, Dalerveen, Wachtum, Aalden, Sleen, Noord-Sleen, Geesbrug, Balinge, Nieuw-Balinge, Oosterhesselen en Schoonoord mee. In totaal goed voor negentien teams. “Bij sommige scholen heb je teams bestaande uit alleen jongens en alleen meisjes, maar bij kleinere scholen zoals in Wachtum heb je jongens en meisjes gemixt”, vertelt Eggen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De voetbalvelden in Dalen zijn het decor voor het toernooi van vandaag. Foto: Karel Eggen (via Twitter @KarelEggen)

Strijden voor de winst

Dat er gestreden moet worden moge duidelijk zijn: de winnaars gaan door naar de regiofinale op 18 mei. Eggen: “Van alle deelnemende teams gaat er een jongensteam en een meisjesteam door. Er is dus echt iets om voor te voetballen.” Toch is ook hier meedoen belangrijker dan winnen, zeker omdat het schoolvoetbal tijdens de coronapandemie gemist werd. “Tuurlijk telt prestatie, zeker bij de voetballertjes onder de deelnemers. Maar wat vooral telt is dat we het schoolvoetbal twee jaar hebben gemist”, stelt Eggen. “Hoe gaaf is het dat je als afscheid in groep acht toch gewoon weer deel kunt nemen aan een schoolvoetbaltoernooi.”

Nieuwe deelnemer

Dit jaar doet er voor het eerst een team mee van de De Smeltkroes uit Aalden. Dat is de school voor anderstaligen, gevestigd in het asielzoekerscentrum. Die deelname is per toeval tot stand gekomen, vertelt Eggen. “We hadden wat mailtjes gestuurd naar scholen die altijd deelnemen. De moeder van een leerling van een vaste deelnemende school hoorde dat het toernooi weer van start ging. Zij is lerares op De Smeltkroes en zo kwamen ze dus via via weer bij ons.” De gesprekken zijn toen snel gevoerd en zo werd de school toegevoegd aan het toernooi.

“Hartstikke leuk natuurlijk dat ze meedoen vandaag. Toevallig hebben we in Wachtum een leerling op school zitten die ook op De Smeltkroes heeft gezeten. Die neemt het straks op tegen zijn oud-klasgenoten. Fantastisch dat ze elkaar op die manier weer zien”, besluit Eggen.

Guus Eggen vertelt in de podcast 'Opstaan Doe Je Zo!' nog veel meer over het toernooi, bijvoorbeeld over de opzet waarin deze gespeeld wordt.