Sommige grasweides in het Van Heutszpark in Coevorden zullen voortaan minder vaak gemaaid worden. De gemeente wil daarmee bloemen- en kruidenweides creëren, die goed zijn voor het klimaat. Daardoor kan het park er in het begin nog wel wat verwilderd uitzien.
Het Van Heutszpark strekt zich uit langs de grachthoeken, net buiten de binnenstad van Coevorden. Het park bestaat uit wijde grasvelden met hier en daar een bomenrij, doorkruist met wandel- en fietspaden, met her en der een struik of een bosje. In plaats van elke twee weken, rukt de plantsoendienst vanaf nu een keer per half jaar uit om de gazons bij te werken. Geen strak gemaaid gras meer, maar de natuur die haar gang gaat. Het gaat niet om hele park, maar om drie afgebakende zones.
De bedoeling is dat het gras eerst verschraalt, waarbij de plantsoendienst het gras afmaait en afvoert, om meer ruimte te bieden aan kruiden- en bloemengroei. Op den duur moet er een bloemenweide vol kleuren ontstaan. De aanpassing in het maaibeleid moet ervoor zorgen dat er meer planten groeien, waar insecten op afkomen. Dat zorgt ook weer voor een schonere lucht en een beter klimaat.
Het idee om de natuur meer haar gang te laten gaan in het Van Heutszpark komt oorspronkelijk van PvdA-raadslid Joop Slomp, die een balletje opgooide in een algemene discussie over groenonderhoud en biodiversiteit tijdens een gemeenteraadsvergadering. De gemeente Coevorden ving dit op en maakte er dus daadwerkelijk werk van. "Dat is hartstikke mooi, dat je als raadslid dus zo'n directe invloed hebt", lacht Slomp.
"In dorpen en wijken is er een wens om meer aan het groenonderhoud te doen. Toen vroeg ik me af of er plekken zijn waar je juist minder zou kunnen doen. Hier liggen heel veel vierkante meters en ik vind deze grote grasvlaktes 'veel van hetzelfde'. Het is mooi, maar hier ligt ook de ruimte om er iets anders mee te doen. Het betekent niet dat het voor altijd zo moet blijven. Inzichten veranderen."
Net als veel andere gemeenten heeft Coevorden de afgelopen jaren bezuinigd op groenonderhoud. Daarbij worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer ingezet, maar wordt het onkruid weggebrand. Daardoor komt het sneller terug. Slomp denkt dat minder onderhoud in het Van Heutszpark ook op dat vlak voordelen biedt: "Het doel is het stimuleren van de biodiversiteit, maar nu je hier minder werkt hoeft te doen, zou je op zichtlocaties intensiever onderhoud kunnen verrichten."
Bang dat het een oerwoud wordt, is Slomp niet, al zal het de eerste tijd wel even wennen worden: "Het kan eerst best wat ruiger worden, maar als je gaat verschralen, zie je al gauw lage plantengroei met bloemen en kruiden. Dat ziet er anders uit dan een strak gemaaid gazon, maar zo'n kruidenrijk met bloemen en vlinders is ook heel erg mooi."
Momenteel ligt de grasweide er nog netjes bij, maar wethouder Jeroen Huizing (CDA) geeft toe dat de aanblik straks wat verwilderd kan zijn. "Dat is ook voor ons spannend, wat er precies gebeurt. We zijn nog aan het kijken of we niet alvast voor een deel wat kunnen inzaaien. Dat versnelt het proces, zodat mensen ook zien waar we naartoe willen. Het is een kwestie van uitproberen en dan gaan we zien wat voor mooi resultaat dit oplevert."
In het nabijgelegen verzorgingstehuis De Schutse denken de bewoners wisselend over de plantsoenplannen in 'hun voortuin'. Veel van hen maken weleens een wandelingetje door het park of kijken erop uit vanachter hun raam, zoals Jan Slor: "Ik houd wel van de natuur, maar hoog gras voor het huis is niks. Ik kijk altijd richting het park."
Zijn buurman Bert Elfrink denkt er ook zo over, al snapt hij de bedoeling van de gemeente ook: "Ik begrijp het wel in verband met bezuinigingen, maar ik ben bang dat er minder in het gras gespeeld wordt. Dat is in de zomer leuk om naar te kijken."
Een oudere dame die net met de rollator een wandelingetje gemaakt heeft vindt het wel een mooi plan: "Ik vind het een prachtig park en als er straks meer bloemen en beestjes zijn, vind ik het ook nog mooi."
Het kan dus eerst verwilderd lijken, maar bang dat het Van Heutszpark een oerwoud wordt, hoeven de bewoners niet te zijn. Wethouder Huizing: "We gaan nog steeds gewoon maaien, maar wat minder vaak dus. Voor de rest blijft het park hetzelfde. Het krijgt geen natuuraanblik, maar een wat natuurlijkere aanblik. Ik hoop dat we over een aantal jaren kunnen zeggen: wat is dit een mooi plaatje en hadden we dat maar eerder gedaan."