Een turfhuisje met een introductiefilmpjes en twee huisjes in park. Daarin krijgen bezoekers een introductiefilmpje te zien die hen alvast meeneemt in het verhaal. In Veenpark in Barger-Compascuum zijn de eerste vernieuwingen gedaan. Het park over historie van de turfwinning moet aantrekkelijker en toekomstbestendig worden.
In twee huisjes op het park zijn al aanpassingen gedaan: er zijn nieuwe scenes, nieuwe filmpjes en een nieuwe expositieruimte. In Bargermond, een van de twee dorpen in het Veenpark, worden alle huizen ingericht zoals het vroeger was, met een focus op de jaren 1920.
Volgende maand wil de parkdirectie beginnen met de aanpak van het aangrenzende hoogveengebied Berkenrode. In deze voormalige turfafgraving vinden demonstraties plaats. De wens van directeur Harry Keuter is om het gebied toegankelijker te maken, ook voor mensen die slecht ter been zijn. Om die reden wordt er een vlonderpad aangelegd. Bestaande wandelroutes worden verbeterd.
Vorig voorjaar werden de plannen voor het vernieuwde Veenpark gelanceerd. De attractie moet uitgroeien tot een volwaardig museum op het niveau van een Gevangenismuseum of Herinneringscentrum Westerbork. Een kleiner, maar rijker ingericht park, is het achterliggende idee. De provincie Drenthe en de gemeente Emmen steken eenmalig 1 miljoen euro in het park en jaarlijks krijgt het tot en met 2024 nog eens 110.000 euro subsidie. Het Veenpark investeert zelf drie ton. Het prijskaartje voor alle vernieuwingen bedragen eigenlijk twee miljoen euro. Het ontbrekende restant moet middels fondsenwerving worden binnengehaald.
Met de nieuwe, ingeslagen koers wil het park de exploitatie de komende jaren op peil houden en meer bezoekers trekken. Voor de coronacrisis passeerden 50.000 mensen jaarlijks de poort. Dat aantal moet over een aantal jaren zijn gestegen naar 75.000.
Bij de presentatie van Veenpark 2.0 liet directeur Harry Keuter weten dat molen De Berk waarschijnlijk ontmanteld zou worden. De in 1982 in het park geplaatste windreus kampt met achterstallig onderhoud. Keuter gaf een jaar geleden aan dat het voor het geld bedoelde park liever in de vernieuwingen steekt.
Het verwijderen van de wieken en ontmanteling waren daarom een mogelijk gevolg. "Zonder onderhoud kan er op den duur een veiligheidsrisico ontstaan, vandaar." Het park heeft meerdere malen achter subsidies gegrepen. "Het lukte nooit. Dat komt wellicht ook dat deze molen op geen enkele monumentenlijst staat."
Inmiddels is Keuter op zijn schreden teruggekeerd. De inzet is nu om de molen te restaureren. Samen met molenaar Klaas Renting van molen De Hoop uit Sleen heeft hij met een kritische blik gekeken naar de onderhoudsvraag. Vanuit molen Grenszicht uit buurdorp Emmer-Compascuum is ook al een helpende hand uitgereikt.
Keuter: "Alles bij elkaar gaat deze klus om en nabij een ton kosten. Als we genoeg vrijwilligers aantrekken kunnen we de kosten wellicht met een derde drukken." De volgende stappen zijn dat ook het verwerven van de benodigde handen en fondsenwerving." Om die reden zal de klus niet binnen afzienbare tijd geklaard zijn. "We nemen er de tijd voor, dus de komende jaren zijn we er wel zoet mee."