Indrukwekkend verhaal uit Oekraïne gevluchte Emmeke krijgt zaal Esdal college stil

Emmeke Vierhout neemt de cheque in ontvangst. Foto: ZO!34/Benthe Bronkhorst

"Hier lagen wij vorig jaar op het strand. Nu is het bezet door de Russen en wordt er gevochten. "Het is een indrukwekkend verhaal wat Emmeke Vierhout vertelt op de benefietavond voor Oekraïne in het Esdalcollege. Samen met haar man runt ze een grote boerderij in het land. Tot de oorlog begon. Samen met haar kinderen vluchtte ze naar Nederland, waar ze maar één doel heeft: mensen bewust maken van de situatie daar.

De theaterzaal in het vernieuwde Esdal College aan de Oosterstraat zich afgeladen vol. Leden van drie vrouwen serviceclubs uit Emmen, Soroptimistclub Emmen, Inner Wheel Zuidoost-Drenthe en Ladies Circle Emmen houden hier vanavond hun benefietavond. “We zitten hier met een gezamenlijk gevoel en een gezamenlijk doel: we willen mensen helpen”, legt de voorzitter van een van de … Nel Grimme uit.

Grimme heeft contact gezocht met Emmeke op het moment dat bekend werd dat ze uit haar thuisland moest vluchten. “We hebben contact met haar gehad toen we hoorden dat ze richting Roemenië ging om te vragen of we haar op moesten halen.” Dat was niet nodig, maar eenmaal in Emmen bleek dat de vrouwenverenigingen toch een steentje bij konden dragen. “De stichting van Emmeke, De leeuw Kyiv, heeft goederen, geld en bekendheid nodig. Wij geven haar graag dat podium.”

“Het ene moment stonden we met elkaar op de schaats, het andere moment waren we in oorlog.”
Emmeke Vierhout

En toen Emmeke op het podium stond hing de zaal aan haar lippen. Foto’s over het leven in Oekraïne, slechts enkele maanden geleden laten zien hoe erg de situatie is veranderd in het Oost-Europese land. Foto’s van een met ijs en sneeuw bedekt meertje zorgen voor een glimlach op het gezicht van Vierhout. “Met het hele dorp hebben we gezorgd dat we konden schaatsen. Eerst op die lange Nederlandse schaatsen, maar later op ijshockeyschaatsen”, vertelt ze het publiek. Ze wilden een ijsclub oprichten in het dorp, nu woont ze met haar dochters in een vakantiehuisje in Emmen.

Boerderij doelwit

“De situatie is verschrikkelijk snel veranderd”, zucht ze. Tot de oorlog begon werkte ze samen met haar man op de boerderij, in het midden van het land. Nu zit hij daar en zij met de kinderen in een vakantiehuisje in de Drentse stad. “Vorige week is er een raket geschoten in de buurt van de boerderij.” Of de boerderij een doelwit was is niet met zekerheid te zeggen, maar de paniek zat er goed in. “De oorlog was al dichtbij, maar nu nog meer.”

De reden dat ze het vertelt is niet alleen om duidelijk te maken hoe het in Oekraïne gaat, maar vooral om mensen bewust te maken van de gigantische wereldwijde problemen als de oorlog lang aanhoudt. “Twaalf procent van alle calorieën die we eten komen uit Oekraïne en Rusland.”

Grote gevolgen voor wereldbevoorrading

Het zijn niet alleen de afbeeldingen van haar boerderij, haar gezin en de vakanties die indruk maken op het publiek. Ook de infographic over hoe de industrie in het in oorlog verkerende land werkt maakt indruk.

“Op het moment komt er geen diesel binnen en zonder diesel is er geen landbouw”, vertelt Vierhout terwijl achter haar afbeeldingen van de grootschalige landbouw in het land verschijnen. “Niet alleen ‘normale’ consumenten importeren graan, groenten en andere middelen uit Oekraïne. Ook veel noodhulp-organisaties doen dit.”

Dit betekent kort gezegd dat organisaties die eten doneren aan landen in bijvoorbeeld West-Afrika ook zonder deze producten zitten. “Hoe langer Oekraïne in oorlog is, hoe groter de mondiale problemen.”

Benefietavond

Waarom dit verhaal in Emmen verteld wordt? “Omdat alle hulp welkom is”, verzekert Vierhout het publiek. En die hulp is geboden. Tijdens de benefietavond werden verschillende producten verkocht en ook moest er voor de entree betaald worden. “Daarnaast zijn er verschillende kleine acties geweest waar geld mee is opgehaald”, legt Nel Grimme uit. Namens de drie verenigingen mocht ze aan het eind van de avond een cheque van 5000 overhandigen aan Emmeke, die dat breed glimlachend aannam.